Előzetes Core i9-9900K teljesítménymutató, Ryzen tükörből diktálva

Az ismert kínai órajel-mágus, Lau Kin Lam a benchmark előtt 5 GHz-en hajtotta meg az októberre ígért Coffee Lake Refresh processzort mind a nyolc magon, némi vízhűtéssel megtámogatva.

Hirdetés

Ez a fegyvertény elméletileg 1,28 V Vcore mellett született, a végeredmény pedig 2166 pont lett Cinebench R15-ben, ami 158 ponttal haladja meg a korábban "18yearsoldangus" nevű felhasználó révén világra segített 2008 pontos végszót. Persze meglehetősen nehézkes a 4,7 GHz-es turbo clockkal felvértezett i9-9900K valós többszálú képességeit erre alapozni, szóval lássunk egy összehasonlítást a felheccelt kék Góliát, egy i7-8700K és az AMD Ryzen 7 2700X-e között.


(forrás: Tom's Hardware) [+]

Mindkét tuningos mérnöki mintákat használt, szóval ebben elvileg egyezés volt, de mivel egyikük sem szolgáltatott információt arról, hogy milyen egyéb elemek alkották a méréshez használt konfigurációt, így nem tudhatjuk pontosan, hogy mi okozta a két Cinebench konklúzió közötti különbséget: jól járunk, ha a soron következő információkat egy csipet szkepticizmussal kezeljük, pláne, ha hozzávesszük, hogy a tényleges megjelenésig még változhat ez-az.

Az alapórajelen üzemelő Core i7-8700K-nál az 5 GHz-en ketyegő i9-9900K mintegy 50,1 százalékkal, a 4,9 GHz-re húzott i7-nél pedig 31,4 százalékkal gyorsabb, de ez betudható az i9 két extra magjának (illetve ennek következtében plusz négy száljának), valamint a némileg turbo clock fölé emelt órajelnek. Ellenben, mikor a kihívó fél már egyenlő számú maggal operál (Ryzen 7 2700X), ez a differencia jelentősen csökken: a kék túlhajtás nem több, mint 16,5 százalékos pluszt mutat az AMD üdvöskével szemben, majd mikor a pirosak 4,2 GHz-re emelik a tempót, ez az előny 13,6 százalékra mérséklődik - ergo egy 5 GHz-en járó i9-9900K mindössze 13,6 százalékkal fürgébb, mint egy 4,2 GHz-re belőtt Ryzen 7 2700X, legalábbis Cinebench R15-ben.


[+]

Nyilván ez egy sarkított dolog, és nem szabad ebből messzemenő következtetéseket levonni, hiszen számos tényező ismeretlen még - meg aztán a valós felhasználás során tapasztalt teljesítményt sem lehet egy szintetikus teszt keretein belül kőtáblába vésni. Ott van az a gondolat is, hogy mi lett volna, ha a Ryzen órajelét még feljebb srófolják? Az valószínűsíthető, hogy az i9 leendő ára a 2700X felett lesz (elvileg 500 dollár tájéka, természetesen mindenféle adók nélkül), s ezt tudva már ki-ki levonhatja a maga (kissé talán még korai) konzekvenciáit, melyek közül az egyik, hogy az Intel az i9-cel bizton nem a páratlan ár/teljesítmény mutató elérésére törekszik. Sajnálatos módon Lau úr nem futtatott benchmarkot egy magon, így az újgenes proci egyszálas kraftjáról méginkább totó-jellegű eszmefuttatásba vagyunk kénytelenek bocsátkozni.

Előzmények

Hirdetés