Előrehozott 3,80 GHz-es Prescott CPU-k?

Hirdetés

Áprilisban jelennek meg az Intel első 3,20 GHz-es processzorai. Az új jövevények még piacra sem kerültek, máris arról lehet hallani és olvasni, például az X-Bit Labs internetes újság oldalain, hogy az új - 90 nm-es, 1 MB másodszintű gyorsítótáras és a Hyper-Threading II technológiát támogató - Prescott-magos CPU-k első példányai már elkészültek. A végleges darabokat várhatóan az év második negyedévében küldi el az Intel a kereskedőkhöz.

A Prescott-magos Pentium 4-es - éppúgy, mint Northwood-magos társai - támogatni fogja a 800 MHz-es Quad Pumped Bus-t és számos új utasítást is tartalmaz majd. Ez utóbbi bővítmény neve Új Prescott Utasítások (Prescott New Instructions - PNI) lesz és számos optimalizált alkalmazás gyorsabb futtatását teszi lehetővé.

Az Intel eddigi ütemterveiben csak a 3,20-3,40 GHz-es processzorok voltak betervezve, azok is az év harmadik és negyedik negyedévére. Ahogy az új technológia sorozatgyártás-érett lesz, az Intel gyakorlatilag azonnal reagálni tud az AMD új modelljeire. Igaz ez például az AMD Hammer és főleg a Clawhammer CPU-k bevezetésére. Ma még nem tudni, hogy az x86-64 processzorok milyen erősek lesznek: némi támpontot csak az Athlon 64 szerverváltozatának áprilisi megjelenése nyújt majd. Az azonban már most bizonyos, hogy az órajel- és teljesítményháború 2003-ban is folytatódik a processzorok frontján.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés