Éledő DDR-RAM piac - csökkenő árak

A februári MSI roadshow egyik prezentációja a Hyundai terveiről számolt be, azaz arról tudósított, miképp alakul majd a DRAM gyártás a cégen belül, mikor-miből-mennyit szeretnének gyártani.

Az arányok és tendenciák napnál világosabban látszottak: a PC100-as SDRAM-ok 2002-re szinte nyomtalanul tűnnek el (miután idén még fej-fej mellett haladnak a PC133-as, és a DDR egységekkel, 25-25%-os piaci résszel), míg a helyükre nyomakodó PC133-as, ill. DDR-SDRAM-ok 40-40%-kal uralják majd a kínálatot. Érdekes volt látni, hogy amíg az idei évre az RDRAM termelés láthatóan megugrott, még ha csak csekély mértékben is, a Hyundai szerint 2002. már nem a RAMBUS éve lesz..

Ezeket az előzetes latolgatásokat revideálja most a Micron, amikor az év végére már 30%-ot jósol, az egyre növekvő kereslet okán. Amely keresletnövekedés persze az egyre-másra megjelenő DDR-es chipkészletek egyenes következménye, függetlenül attól, hogy a DDR-es platform felsőbbrendűsége egyelőre inkább csak papíron mutatkozik meg.. De DDR-SDRAM-mal fut majd az XBox is, lesz tehát megrendelés dögivel.

A DDR-RAM gyártó-szintű preferálása az árakra feltétlen jó hatással lesz, így lassan talán elmosódhat az a különbség, ami a két RAM platformot egyelőre még más árkategóriába helyezi, egy szóval lesz még itt olcsó DDR-RAM, csak várjuk ki a végét..

A jelenlegi árak szerint, PC1600-as DDR-SDRAM-ból 128MB 17e ft-ba, míg 256MB 39500ft-ba kerül, persze nettó.

Hirdetés