Az ECS elsőként veti be az AMD Kabini SoC APU-t

Az ECS bejelentette, hogy a HTPC-t építő felhasználók körében rendkívül népszerű Brazos platform utódjára is építenek alaplapot. A KBN-I/5200 jelzésű megoldás gyakorlatilag ugyanoda nevez, ahova a Brazosra épülő elődök, csak nagyságrendekkel jobb teljesítmény és tudás mellett, miközben a fogyasztás alig változik.

A Mini-ITX-es termék egy A6-5200 jelzésű, Kabini SoC APU-t használ, melynek képességeit egy korábbi cikkben részleteztük. Röviden elmondható, hogy a rendszerchip négy darab 2 GHz-en üzemelő Jaguar processzormag használ, az IGP szerepét pedig egy 128 shader részelemből álló, GCN architektúrára épülő, 600 MHz-en ketyegő Radeon HD 8400-as megoldás tölti be. A lapka 25 wattos TDP osztályba tartozik, ami a Brazos platformok 18 wattjánál több, de ezúttal a déli vezérlőhíd is integrálásra került, vagyis platformszinten lényegében nem változott a terhelés melletti fogyasztás. Jó hír viszont, hogy a fejlettebb energiagazdálkodásnak hála az átlagos energiaigény csökkent. Az alaplap egyébként aktív hűtéssel dolgozik, de a gyártó szerint erre nem lesz panasz, mivel nagyon halkan teszi majd a dolgát.

A terméken két darab DDR3-as DIMM foglalat található, az APU egycsatornás memóriavezérlője pedig hivatalosan is támogatja az 1600 MHz-es memóriákat. Az alaplap ebből szempontból engedékeny lesz, mivel nem hivatalosan gyorsabb memóriák használatára is van lehetőség, de ez tuningnak számít. Az esetleges bővítőkártyát egy x16-os PCI Express 3.0-s interfész várja, így az integrált grafikus vezérlő kiváltható egy gyorsabb VGA-val. Erre valószínű, hogy nem lesz igény, de a lehetőség adott. A meghajtókat két darab 6 Gbps-os SATA csatlakozóra lehet kötni, ezt pedig két USB 3.0-s és hat 2.0-s interfész egészíti ki. A hálózati kommunikációt a Gigabit Ethernet biztosítja, míg a hangzásvilágért az 5.1-es VIA VT1705-ös hangkodek felel. A hátlapon D-Sub és HDMI 1.4-es kimenet található, amelyek mellett egy soros interfész is megbújik, továbbá az egyes piacokra a DVI-D aljzat is felkerül. Az extra bővítőket két mini PCI Express port fogadja.


[+]

Az APU az AMD UVD 3.2-es motorját kapta meg, így kezeli az AVC/H.264, az MVC, a VC-1, a DivX/XviD, valamint az MPEG-2/4 videók gyorsítását, emellett a 23,976 Hz-es lejátszási mód sem jelent akadályt. Értékes extra a VCE, ami videók gyors transzkódolását biztosítja, emellett a rendszer része még a SAMU, mely tehermentesíti a processzormagokat a védett tartalmak titkosításának feloldása alól, így például a Blu-ray filmek lejátszása esetén rengeteg erőforrás szabadítható fel, továbbá a fogyasztást is nagyon alacsonyan lehet tartani.

Az IGP szinte mindent támogat, ami ma elképzelhető, így elmondható róla, hogy kezeli a DirectX 11.1-es, a DirectCompute 5.0-s, az OpenGL 4.3-es és az OpenGL ES 3.0-s API-t, illetve C++ AMP-s és az OpenCL 1.2-es felületet, emellett a különböző webes felületek gyorsítása sem jelent akadályt, beleértve a Flash 11.2-t, a Stage3D-t és a WebGL-t is. Szokásos extraként megmaradnak a videók esetében alkalmazható post-process szűrők és funkciók.

Az ECS a termék áráról még nem nyilatkozott, de a szállítás már megkezdődött. A vállalat szeretne több verziót is, így később nem csak a legerősebb A6-5200-as APU-ra építenek, hanem a 9 és 15 wattos verziókra is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ECS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés