DVD+R tuning a Sony-tól

Hirdetés

A Sony hivatalos közleménye szerint még idén, várhatóan december 9-én új firmware jelenik meg a DRU-500A kódjelű DVD íróhoz. A meghajtó különlegessége, hogy a DVD+R(W) lemezeken kívül a DVD-R(W) diszkekkel is boldogul, így áthidalható a formátumok közötti inkompatibilitás. Az új firmware segítségével az eredetileg 2.4x DVD+RW írási sebesség 4x tempóra változtatható, ráadásul a Sony szerint nem károsodhat tőle a meghajtó.




A lépésre valószínűleg azért szánta el magát a Sony, mert most már biztosítottnak látszik a 4x sebességgel pörkölhető DVD+R lemezek kellő mennyisége. A firmware segítségével már nem csak kuriózum lesz (az összes formátum kezelése miatt), hanem a leggyorsabbak közé fog tartozni. Ez igazán imponáló, de felmerül a kérdés: vajon a többi gyártó terméke is alkalmas a 4x DVD+R írásra? Korábban a Yamaha CRW3200-nál harangozták be az Audio Master Quality szolgáltatást, ám később kiderült, hogy új firmware segítségével a CRW2200 is tudta a funkciót.

Az is elképzelhető, hogy a Sony így akarja megakadályozni a házi barkács-firmware terjedését, amely mostanában igazán jellemző a CD/DVD íróknál. Sok lelkes programozó "tuning-firmware-t" ír az adott meghajtóhoz, mely talán nem is fog károsodni a használat során. Annyi biztos, hogy a felhasználó csak nyer az új firmware-rel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés