Döntöttek a BD-ROM-ok videokodekjeiről

A Blu-Ray Disc Association döntése értelmében a BD-ROM, amely a HD-DVD mellett a DVD-technológia egyik esélyes utódja, támogatni fogja az MPEG-2 tömörítésen kívül a H.264 (MPEG-4 AVC High Profile) és a Microsoft VC-1 kodekeket is – közölte a Panasonic képviselője.

Korábban a DVD Forum, illetve a Blu-Ray specifikációiért felelős szervezet több tagja sem akarta a Microsoft – VC-9-ként ismert – kodekjét elfogadni mindaddig, amíg az nem válik nyílt szabvánnyá. A Microsoft ezért úgy döntött, hogy benyújtja szabványtervezetét a Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE) grémiumának, amely végül VC-1 néven iktatta azt. A VC-1 technikailag megegyezik a WMV-HD-vel, és jó tömörítést biztosít nagy (720p és 1080i) felbontású videoanyagok számára is.

Tekintve, hogy a Microsoft kodekjét immár mind a Blu-Ray Disc, mind a HD-DVD támogatja, a két formátum közötti háború kimenetele már nem nagyon izgatja a redmondi óriást – mindenképpen licencdíjat fog kasszírozni. A Blu-Ray Disc és a HD-DVD közötti versengést eddig leginkább az befolyásolta, hogy megfeleljenek a legnagyobb megrendelők, a hollywoodi filmstúdiók elvárásainak. Most azonban, hogy a filmkészítőknek elég egyetlen digitálisan kódolt kópiát átadniuk mindkét formátumhoz, a két tábor sikere nem elsősorban a technikai különbségeken, sokkal inkább a marketingstratégián, a lejátszókészülékek választékán, a gyártókapacitáson és az előállítási költségek leszorításán fog múlni. A kodekek azonossága ugyanakkor megkönnyítheti olyan hibrid lejátszók készítését, amelyek mindkét adathordozót képesek kezelni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés