2019. augusztus 24., szombat

Útvonal

Hírek » Adattároló rovat

Vezet a HD DVD

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: tecCHANNEL.de

A DVD Forum elfogadta az 1.0-ás High Definition DVD specifikációt.

Hirdetés


A High Definition DVD formátum a DVD Forum seattle-i találkozóján elnyerte az irányító testület támogatását, ezzel gyakorlatilag szabvánnyá emelkedett a kék lézeren alapuló technológia. A korábban Advanced Optical Discként (AOD) ismert HD DVD azonban nem marad konkurens nélkül. A Blu-Rayt egy, többek között a Dell, a HP, a Matsushita, az LG Electronics, a Philips, a Samsung, a Pioneer, a Hitachi és a TDK által alkotott csoport támogatja, amelyet a Sony vezet. A HD DVD fejlesztésében az NEC és a Toshiba a mértékadó. A DVD Forum egységesítő törekvései ellenére várhatóan megmaradnak a párhuzamos formátumok, ám ez nem újdonság a szervezet történetében, hiszen a +R és a -R médiumok esetében sem sikerült egy csatornába terelni a szabványosítást.

A kék lézerrel írt egyrétegű HD DVD lemezek 15 GB, a kétrétegűek 30 GB adatot képesek tárolni, és három videotömörítési eljárást támogatnak: az MPEG-2-t, az MPEG-4-et és a WMV9-et. Az NEC időközben továbbfejlesztette saját HD DVD-lejátszóját, a héten pedig Tokióban bemutattak egy olyan olvasófejet, amely kompatibilis a hagyományos DVD-kkel és CD-kkel is. A NEC egy éven belül kívánja piacra dobni az új technológiával készülő termékeit. A Sony ebben a tekintetben előrébb jár, hiszen kínálatában már szerepel Blu-Ray-lejátszó, igaz 2700 dolláros árával ennek még nem sikerült széles vásárlóközönségre szert tennie.

Hogy a HD DVD és a Blu-Ray közül végül melyik bizonyul majd sikeresebbnek a nagy felbontású videók és tévék piacán, főleg a nagy filmstúdiókon fog múlni. Mivel ezek évente több milliárd DVD-t állítanak elő, már egy minimális árkülönbség is eldöntheti a két formátum közötti harcot. A HD DVD gyártóinak ezen a ponton talán könnyebb a dolguk, mivel a médiumok hasonlóak a hagyományos DVD-khez, és így a gyártósorok is könnyen és olcsón állíthatók át termelésükre – a Blu-Ray ezzel szemben teljesen új gyártástechnológiát igényel.

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.