Dobbant a Trident -- DirectX 8.1-es grafikus chip!!

Röviden: a Trident hosszú évekig szürke eminenciásként a háttérben tevékenykedett, de túlélt. Most úgy tűnik, ők is megunták a grafikus piac kétpólusúságát. Az új chipjüket notebookokhoz fejlesztették, de teljesítménye alapján bármikor kiadhatnák asztali számítógépekhez is.

A chip neve XP4 (mint ha lenne egy SiS chipset is ilyen néven...), és a Trident a GeForce4 Ti4600 teljesítményének 80 százalékát ígéri! Mindezt úgy, hogy az XP4 3 és 5 Watt között fogyaszt, 30 millió tranzisztorból áll és teljes mértékben DirectX 8.1 kompatibilis! A chip 256 MB memóriát támogat, 0.13 mikronos gyártósoron készül.

Elképesztő, mondhatnánk! Egyrészt, 30 millió tranzisztorból mindezt kihozni az nVidia és az ATi számára egyszerűen LEHETETLEN. A Radeon 8500 példának okáért dupla ennyi tranzisztorból áll, nem teljesít ilyen jól és lényegesen többet fogyaszt.

A notebook piacon még csak nem is pletykáltak soha ilyen szintű teljesítményről (nem, a GeForce4 Go teljesen más dimenzió!). A Trident szerint mindezt úgy érték el, hogy nulláról tervezték meg a kártyát, és nem a pixel pipeline-ok számát pumpálták az egekig, hanem egy okos "Tiling" technológiát implementáltak. A Tile Based Renderingről már sokat hallhattunk a Kyro I/II kapcsán, illetve újabban az Intel 845G és a SiS 330 Xabre esetében is. Biztos azonban, hogy az egyes gyártók mást értenek ugyanazon szó alatt, hiszen például a Kyro család teljesen más elven renderel, mint a többiek. Valószínű, hogy Tilingnak hívnak olyan megoldásokat is, melyek csak részben használják fel a "deferred rendering" technológiát, azaz a végső képen nem megjelenő pixel "ki sem számolását".

Ahhoz képest, hogy az nVidia egy éve nemes egyszerűséggel úgy nyilatkozott, hogy a Tiling "nem jó semmire hosszútávon", úgy tűnik, igen felkapott lett. Nem lennénk meglepve, ha az NV30 jópár kérdésben meglepne minket :D.

Egy biztos: nem lesz unalmas év a 2002-es, ami a grafikus chipek piacát illeti. A Trident ígéreteit persze nem kell készpénznek venni, a teljesítményt úgy is a tesztek ransorolják majd a megfelelő helyre. Papíron mindesetre nagyon komoly előrelépés az XP4.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés