Diszkdiplomatizmus a Verbatimnál

A Blu-ray és a HD DVD szabványok létrehozói és támogatói között zajló „formátumháború” tétje nem kevesebb, mint annak eldöntése, hogy a két versengő technológia közül melyik válhat a jövő vezető nagykapacitású optikai adattároló technológiájává. A két rendszer alapjaiban tér el egymástól, ami mind a hardvergyártókat, mind a nyersanyagokat gyártó cégeket kényszerű döntés elé állíthatja, feltéve ha a piaci bevezetés előtt nem születik megállapodás a két fél között.

A nyersanyagpiac egyik legmeghatározóbb szereplője, a Mitsubishi Chemical Corporation leányvállalataként ismert Verbatim a minap közreadott sajtóközleményében világossá tette, hogy egyik technológia mellett sem kívánja letenni a voksát, a vállalat Blu-Ray és HD DVD szabványú korongokat egyaránt kész piacra dobni a jövő év elejétől.

A gyártó a lehető legszorosabb együttműködésre törekszik a szabványokat létrehozó szervezetekkel, illetve a hardvergyártókkal, így részt vesz mind a BDA (Blu-ray Disc Association), mind a HD DVD Promotion Group munkájában annak érdekében, hogy a piacra kerülő nyersanyagok a vállalat nevéhez méltó minőséget tudjanak nyújtani. Az egyelőre csak egyrétegű, 15 GB-os kapacitást kínáló HD DVD lemezek a vállalat szingapúri gyárában fognak készülni, ugyanott, ahol a Verbatim kétrétegű DVD-i készülnek, míg a Blu-ray szabványú korongokat vélhetően a Japánban található Mizushima üzem fogja előállítani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés