Hirdetés

Védett Blu-ray tartalmak

Az illegális másolatok és a nagy tételekben történő kalózmásolatok megakadályozása, de egyúttal a felhasználók számára legálisan vásárolt felvételeikről a másolatkészítés lehetőségének biztosítása érdekében a Blu-ray Disc Association (BDA) a valaha létezett legkiterjedtebb optikaidiszk-tartalomkezelő rendszer bevezetését jelentette be minap kiadott közleményében.

A Blu-ray tartalomkezelő rendszer három elsődleges komponensre épül a jövőben. Ezek: az  Advanced Access Content System  (AACS) hozzáférés-kezelő technológia; a  BD+  Blu-ray diszkekre egyedileg jellemző megújítható tartalomvédelmi technológia; valamint a  ROM Mark, a tömegesen előállított másolatok készítésének és értékesítésének a megakadályozására szolgáló, szintén a Blu-Ray diszkekre egyedileg jellemző védelmi technológia.

Hirdetés

Tárolunk és védünk

A tartalomvédelem megoldása kulcsfontosságú problémája a következő generációs médiaterjesztési technológiának - jelentette ki Joshua Martin, az IDC kiskereskedelmi piackutatással foglalkozó elemzője. A tartalomvédelmi megoldások végleges formába öntése előfeltétele a kék lézeres optikai diszk technológia kereskedelmi bevezetésének. A védelmi rendszernek a DVD technológiánál nagyobb rugalmasságot kell biztosítania a vásárlóknak, ugyanakkor a jelenleginél jobban is kell védenie a rögzített tartalmat másolás ellen.

A Blu-ray tartalomkezelési rendszer alapjául a DVD lemezeknél alkalmazottnál sokszorosan hatékonyabb AACS tartalomkezelési technológia szolgál. Az AACS emellett új felhasználási módok és használati modellek bevezetését is lehetővé teszi hálózati és internetes funkciók segítségével, beleértve a másolatok jogosult és biztonságos kezelését is. Az AACS végérvényes adoptálása ugyanakkor a végső specifikációk és a kapcsolatos licenckondíciók ismeretében, azoknak a Blu-ray Disc Association általi elfogadásától függ.

Megbélyegzett lemezek

Az AACS átvételén túl az EDA határozott lépéseket tett a kalózmásolatok tömeges készítésének megakadályozására a ROM Mark technológia adoptálásával. A Blu-ray diszkekre egyedileg jellemző ROM Mark  kifejezetten a filmiparnak évente több mint hárommilliárd dolláros bevételkiesést okozó tömeges másolatok megakadályozására kifejlesztett új eljárás. A másolatok megakadályozása érdekében ROM Mark egyedi és kimutathatatlan bélyeget helyez el még a beégetés előtt BD-ROM médiaanyagokban, mozifilmekben, zeneszámokban és számítógépes játékokban. A felhasználók számára láthatatlan ROM Mark bélyeg kezelését csak jogosítvánnyal rendelkező BD-ROM gyártók tudják technikailag megoldani, ami gyakorlatilag megakadályozza a lemezek illetéktelen másolását.

A BDA alkalmazza a szintén a Blu-ray technológiára egyedileg jellemző  BD+  programozható frissítő funkciót is, ami a tartalomszolgáltatók számára teszi lehetővé a biztonsági rendszer ellen intézett szervezett támadások elhárítását azáltal, hogy lehetőséget nyújt a kompromittált kódkészletek dinamikus felfrissítésére. Mindezek együttesen számos hatékonyan alkalmazható eszközt adnak a tartalomszolgáltatók kezébe a Blu-ray kalózmásolatok ellen vívott küzdelemhez. A BD+ frissítések emellett kizárólag a korrumpált lejátszókat érintik, de nem módosítják a nem korrumpált, ezért még jól működő, de még támadásra sérülékeny lejátszó kódjait.

A DVD másolatok puszta tömege és az ipari méreteket öltő kalózkodás nem csupán a filmstúdiókat hozza nehéz anyagi helyzetbe, de növeli a felhasználók költségeit és még lehetőségeiket is csorbítja - jelentette ki Maureen Weber, a Hewlett-Packard optikai adattároló üzletágát irányító általános igazgatója. Mindenki számára jó hír tehát, hogy a BDA a következő diszk formátumhoz számos hatékony megoldást talált a helyzet rendezésére.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés