A CES szervezői szerint idén a 4K tévé a "feltörekvő" technológiák királya

A CTA kutatásai alapján az okos otthont lehetővé tevő berendezések, viselhető masinák, drónok, okoshangszórók és VR eszközök a fasorban sem lesznek a 4K televíziókhoz képest.

Hirdetés

A Consumer Technology Association (CTA) nevű szervezet többek között arról híres, hogy ők szervezik a világ talán legfontosabb technológiai rendezvényét, a CES-t. A társaság a közelmúltban publikálta az úgynevezett feltörekvő technológiák idei kilátásaira vonatkozó prognózisát, amelyben a 4K tévék, VR eszközök, okos otthonokba szánt berendezések, viselhető termékek, okoshangszórók és drónok iránti várható keresletet elemezték.

A CTA előrejelzése az idei évre
A CTA előrejelzése az idei évre (forrás: Statista.com) [+]

Egészen pontosan azt vizsgálták, hogy mekkora bevételt értek el ezek tavaly, és mire számítanak 2018-ban. A kutatás az Egyesült Államokra korlátozódik, de azért ebből le lehet szűrni a globális piacra vonatkozó információkat is.

Jöjjön a lényeg, lássuk a számokat! A grafikonból kiderült, hogy e csoportban a 4K tévék fognak uralkodni idén is, és 15,9 milliárd dolláros, azaz mintegy 4 ezer milliárd forintos forgalmat jósolnak. Ráadásul mindezt úgy, hogy a tavalyi évhez képest 2 milliárd dollár a bővülés mértéke. Kiderül az is, hogy a CTA elemzői úgy látják, hogy a hordozható eszközök, drónok és virtuális valóság masinák piacán robbanásszerű gyarapodásra egyelőre nem kell számítani. Ez utóbbi talán meglepőnek tűnhet, hiszen egy-két éve rengetegen arról beszéltek, hogy a VR majd nyugdíjba küld mindent és mindenkit, de a jelek szerint a hatalomátvételre még várni kell.  Viszont az is igaz, hogy az okos otthont lehetővé tevő eszközök, és az okos hangszórók jönnek fel, mint a talajvíz. Főleg a második csoport robbanthat nagyot, hiszen majdnem száz százalékos (93%) bővülést prognosztizáltak.

Nagyon kár egyébként, hogy az elemzésben nem tértek ki az okostelefonok és a notebookok várható forgalmára. Az azért segített volna tisztába tenni azt, hogy mennyit is ér a televíziók majd 16 milliárd dolláros piaca.

Előzmények

Hirdetés