A szuperszámítógépek új alapja lehet a Cray XC30

A Cray bejelentette, hogy elkészültek az XC30 jelzésű HPC-piacra szánt szerverrel. A rendszer rendkívül skálázható mivolta végett a jövő szuperszámítógépeinek új alapja lehet. Ennél fontosabb, hogy az XC30-ban debütál az Aries kódnevű összeköttetés, mely az eddig használt Geminit váltja. Ez a fejlesztés nagyon fontos változás, mert az eddig használt HyperTransport linkeket PCI Express összeköttetésre cseréli, így a Cray számára minden olyan processzor alkalmazhatóvá válik, amely támogatja a PCI Express interfészt.

A vállalat leírása szerint egy XC30-as kabinetbe maximum 384 darab Intel Xeon E5-2600 sorozatú processzor kerülhet, amelyek Sandy Brdige architektúrára épülhetnek, és egyenként 8 magot kínálhatnak. A HPC-piacon fontosnak számító általános számításokra használt GPU-k szempontjából a vállalat Tesla és Xeon Phi gyorsítókat támogat. Egészen pontosan a készülő NVIDIA GK110-es és az Intel Knights Corner lapkák alkalmazására van lehetőség, de mivel hivatalosan még egyik termék sem jelent meg, így a Cray semmilyen részletet nem árulhatott el róluk.

A Cray XC30-as modulja négy darab úgynevezett compute node-ot támogat, és egy ilyen node két darab processzort használ. A modulok közötti összeköttetést egy Aries interconnect processzor biztosítja a Dragonfly nevű hálózati topológiával. Egy házba maximum 8 darab XC30-as modulpár építhető, vagyis összesen 16 darab modul, és három ház összekötésével ki is jön egy kabinet a 384 darab támogatott processzorral.


[+]

A Cray a nagyobb megrendelőknek már szállítja az XC30-as pengeszervereket. Az első megrendelő a Stuttgarti Egyetem HLRS (High Performance Computing Center) részlege, de partner még a Kiotói Egyetem, a Berkeley-i NERSC (National Energy Research Scientific Computing Center), a finn IT Center, az ausztrál Pawsey Centre, és a Lugánóban található CSCS (Swiss National Supercomputing Centre). A Cray a rendszer hivatalos megjelenését a következő év elejére tervezi. A megrendeléseket természetesen már most is le lehet adni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Cray

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés