Élre tört a Titan a szuperszámítógépek között

A top500.org ismét frissítette a világon található szuperszámítógépek rangsorát. A legnagyobb változás, hogy az Amerikai Egyesült Államok megerősítette pozícióját az élen, így a nyáron koronát szerző Sequoia-t megfosztották trónjától, hiszen nemrég üzembe állt a Titan. Az AMD Opteron processzorokra és NVIDIA Tesla gyorsítókra alapozó masina felépítéséről az előbbi hivatkozáson pontosan írtunk, így most nem részleteznénk, de a hivatalos adatok birtokában elmondható, hogy a Linpack tesztben 17,59 PFLOPS-ra képes az elméleti 27,1 PFLOPS-ból. A fogyasztása mindössze 8,209 megawatt, ami kiemelkedő energiahatékonyságot jelent.

A koronát elvesztő Sequoia azért nincs vészesen lemaradva, hiszen 1 572 864 darab, 1,6 GHz-es órajelen üzemelő processzormagja a Linpack tesztben 16,3 PFLOPS-os számítási teljesítményre képes 7,89 megawatt mellett.

Az Egyesült Államok az előbbi két géppel jól bebiztosította a dobogó legfelsőbb fokait, hiszen a Japánban található K Computer 88 128 darab SPARC64 VIIIfx lapkája 10,5 PFLOPS-os számítási teljesítményt ad le a Linpack tesztben, ám mindezt 12,66 megawatt felemésztése mellett teszi, vagyis a bronzérem megvan, de az energiahatékonyság már nem ideális.

A dobogóról lecsúszott Mira hasonló alapokra épül, mint az ezüstérmes Sequoia, de kevesebb processzormagot tartalmaz. Ennek megfelelően a Linpack tesztben mért számítási teljesítménye 8,16 PFLOPS-os fogyasztása pedig 3,945 megawatt.

Az ötödik helyre a Németországban kiépített JuQUEEN tört előre, mely az alapok tekintetében a Mirát és a Sequoiát másolja, de a Linpack tesztben elért tempója 4,14 PFLOPS-os, míg a fogyasztása 1,97 megawatt.

A hatodik és a hetedik helyre Intel Xeon E5-2680 alapú szuperszámítógépek futottak be. A gyorsabbik rendszer a Németországban található SuperMUC, mely 2,897 PFLOPS-os Linpack teljesítmény mellett 3,423 megawattot is felemészt, vagyis az energiahatékonysága nem mondható kedvezőnek – ez a K Computert idézi. A hetedik helyen tanyázó Stampede ebből a szempontból valószínűleg kedvezőbb, hiszen a processzorok mellett Xeon Phi gyorsítókat is használ, így 2,66 PFLOPS-os tempót ér el a Linpack tesztben. Sajnos a rendszer fogyasztásáról már nincs adat, de elméleti teljesítménye 3,959 PFLOPS-ból, vagyis a Titan paramétereiből kiindulva a Xeon Phi gyorsítók hatékonysága hasonló a Tesla K20X gyorsítókhoz.

Az egykor szebb napokat is látott Tianhe-1A már csak a nyolcadik, miközben két éve még a trónon tanyázott, de a megfeszített verseny a szuperszámítógépek piacára is igaz, így komolyabb fejlesztés nélkül egyik masina sem marad sokáig az élen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés