Hirdetés

Egy majdnem 4 kg-os réztömb hűvösre tesz egy Core i9-et

Persze még van hova fejlődni, hiszen a környezet felé nem olyan jó a réz hőleadása.

A PC mindig is remek terep volt az olyan hűtési megoldások kipróbálására, amelyeket csak egy hajszál választ el az őrültségtől. Így tett egy Reddit felhasználó is, aki a Core i9-es CPU-jára szimplán egy nagyjából 3,6 kg-os réztömböt helyezett. Az sajnos nem derült ki, hogy pontosan melyik processzorról volt szó, de az utóbbi két generációból származhat, amelyek egyébként híresen sokat fogyasztanak.


(forrás: u/That-Desktop-User Reddit) [+]

A beszámoló szerint a tesztrendszer terhelés nélkül hozzávetőleg 35°C-os, terhelve pedig nagyjából 80°C-os hőmérsékletet ér el. Ehhez persze hozzá kell tenni, hogy a mérések viszonylag rövid időre vonatkoztak, ami azért számít, mert a réz igen jól veszi át a hőt más felületről, de nem annyira jó a hatékonysága, amikor ezt le kell adnia a környezet felé. Ez különösen igaz egy ilyen, aktív hűtés nélküli tömbre, amely nem is lamellázott, tehát hosszabb távon valószínűleg az előbbi paraméterek romlanának valamelyest.

A rendszer egyébként nem tökéletes, a kísérletező felhasználó meg is jegyezte, hogy a réztömbből történő hőelvezetést vízzel lehetne segíteni, ez lenne az ideális megoldás.

Előzmények

Hirdetés