Conroe-alapú noteszek türelmetlenektől türelmetleneknek

Belső céges források szerint néhány hónapon belül több tajvani noteszgépgyártó is piacra dobhat olyan hordozható számítógépeket, melyek az Intel következő generációs processzor-architektúrájához tartozó, ugyanakkor eredendően nem mobil felhasználásra szánt Conroe kódnevű CPU-it tartalmazzák. Ezek a processzorok nemcsak hogy olcsóbbak lesznek a szintén Core 2 Duo márkanév alatt forgalmazott, mobil szegmensbe szánt Merom kódnevű rokonaiknál, de közel egy hónappal hamarabb is kerülnek piacra náluk. Azonban mivel a Conroe fejlesztésekor nem a mobil felhasználást tartotta szem előtt a gyártó, ezért az asztali processzor lényegesen többet fogyaszt, mint a Merom – ez ugyanakkor vélhetően nem érdekli a költséghatékony megoldásokra törekvő gyártókat, akik az asztaligép-helyettesítő szegmensbe (ahol az akkumulátoros üzemidő és a tömeg többnyire nem döntő szempont) így is jelentős mennyiséget adhatnak el a gépekből.

A DigiTimes híroldal értesülései szerint a gyártók így próbálják meg ellensúlyozni a noteszgép-piac növekedésének csekély mértékű, de érezhető megtorpanását, mindemellett igyekeznek megkerülni az Intel szokatlanul gyors termékváltásából eredő piaci helyzet esetleges bizonytalanságait. Mint ismeretes, a processzorgyártó idén augusztusban dobja piacra első, 64 bites utasításkiterjesztést is támogató kétmagos mobil processzorait, melyhez jövő év elején új lapkakészletet és vezeték nélküli hálózati vezérlőt társít majd (ez lesz az új Centrino platform Santa Rosa kódnévvel).

A gyártók várakozásai szerint a most bejelentett, amúgy szintén asztali számítógépekbe szánt P965/G965 (Broadwater) lapkakészlet a Conroe-val karöltve jól muzsikálhat olyan noteszgépekben, ahol elsődleges szempont a teljesítmény, a mobilitás pedig csak másodlagos szerephez jut. A gyártók így – amennyiben az imént ismertetett kombináció alkalmazása mellett döntenek – teljesítmény viszonylatában több mint fél éves piaci előnyre tehetnének szert az Intel hivatalos platformmegoldásával szemben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés