Computex 2017: CNC és alumínium a Streacomnál

A főleg passzív hűtésű házairól ismert holland cégnél a következő generációs termékek prototípusait nézhettük meg.

Hirdetés

A holland Streacom a pavilonok helyett a világ nyolcadik legmagasabb felhőkarcolójának, a Taipei 101-nak a 37-ik emeletét választotta új házainak a bemutatására. A kiállított példányok érdekessége az, hogy egyik sem nevezhető véglegesnek, sőt, olyan is van köztük, ami lehet, hogy nem is kerül piacra.


[+]

Az első és leginkább késznek nevezhető modell a DB6, amely nevéből a DB4 nagyobb testvérének tűnhet, de valójában csak abban hasonlít rá, hogy itt is egy néma, passzív hűtésű rendszert lehet felépíteni segítségével.


[+]

Bár a képeken a prototípus látható, a cég képviselői elmondták, hogy a dizájn tulajdonképpen végleges, ami változtatásra még lehet számítani, az a belső, a kábelek elrejtését lehetővé tévő rendszer kialakításában várható, így mi már szinte a kész terméket nézhettük meg. Ahogy az látszik is, tulajdonképpen két méretes, függőleges borda végzi a hűtést, az egyik oldalon a CPU, a másik oldalon a GPU hulladékhőjét vezetik el. Mindezt a Calyostól származó Loop Heat Pipe (LHP) megoldás intézi, ami a hagyományos hővezető csöveknél hatékonyabb, így a cég állítása szerint mind a processzor, mind pedig a grafika oldalán, folyamatos üzemben 125-125 wattal képes megbirkózni a rendszer.

A két felet összefogó rudazatra edzett üveglapok kerülnek, az előlapon pedig a bekapcsológomb és Power LED mellett egy Type C konnektor található. Maga a ház egyébként microATX méretű alaplapok fogadására van felkészítve, a CPU-ra rögzítendő hőelvezető talp pedig minden aktuális foglalattal kompatibilis. A GPU oldalon kicsit nehezebb a helyzet, a cégnél azt mondták, hogy az ismertebb kártyákkal nem lehet gond, de a kisebb gyártók, illetve leginkább az egyedi nyomtatott áramköri lapok okozhatnak meglepetéseket, különösen akkor, ha még a VRM részt is számításba vesszük. Mindenesetre a végleges termék mellé alighanem egy adatbázis is készül majd a kompatibilitás feltüntetésével. Apropó, végleges termék: ennek ára még nincs meg, de egyelőre a 300-350 dolláros régiót célozták meg, a boltokba kerülés pedig ez év vége felé várható.


[+]

A következő termék a DA4 nevet viseli, és ez már a DB4 rokona, annyira, hogy méretre és formára meg is egyezik vele, a különbség az, hogy itt passzív helyett aktív hűtést kapunk, a lyukacsos oldalfalak mögött vékony ventilátor dolgozik. Ugyanakkor ez a ház még tényleg csak prototípus, a végleges külső akár el is térhet a fotón látottól, ugyanis az oldalpanelek csökkenő vastagsága miatt felszabaduló helyet a Streacomnál szeretnék jobban kihasználni, például kábelkezelésre, 3,5 hüvelykes HDD-k fogadására vagy vízhűtéshez tartozó radiátorok tartására képes keretek beépítésére. Sajnos itt sem a várható árat, sem a megjelenés idejét nem tudták még elárulni.


[+]

Végül a harmadik újdonság a BC1 tesztágy mini verziója, microATX-es alaplapokhoz méretezve. Ez egyelőre csak koncepció, de mint látható, már három színben létezik, a piacra dobást azonban még fontolgatják. Az biztos, hogy a gyártás itt nem jelent komoly extra költséget, hiszen ugyanabból a 8 mm vastag alumíniumlapból készül, mint a normál BC1-et, a kiegészítő csavarkészlet pedig megegyezik.

Azóta történt

Hirdetés