Hirdetés

Computex 2009: készül a SilverStone Raven utódja

Tavaly novemberben mutatkozott be a SilverStone Technologies Raven RV01 típusú háza, ami újszerű elgondolás alapján készült. Az alaplapi tálcát úgy forgatták el, hogy a bővítőkártyák nem a megszokott vízszintes, hanem függőleges helyzetben helyezkednek el benne. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy az egyébként is felfelé áramló meleg levegő útja ne törjön meg, ami a gyártó szerint alacsonyabb belső hőmérsékletet eredményez. Az ötlet a Computexet bejáró nemzetközi zsűri elismerését is elnyerte, ezért a számítógépházak kategóriájában d & i Awardot, azaz dizájn és innováció díjat kapott.

Silverstone Raven RV01
SilverStone Raven RV01 [+]

Az utódot, a Raven RV02-t is bemutatták, ami kialakításában hasonlít elődjére, de valamivel alacsonyabb lett, és a műanyag dizájnelemek is jóval visszafogottabbak. A kisebb méret miatt a tápegység ezúttal nem alulra, hanem megszokott helyére, a processzorhoz került, de az elforgatott elrendezés miatt nem fölötte, hanem mellette található, így az besegít a központi egység által termelt hő házon kívülre terelésében, aminek fő feladatát egy 120 mm-es légkavaró látja el.

Silverstone Raven RV02
SilverStone Raven RV02 - Fotó: PROHARDVER! [+]

Az alsó részen továbbra is megtalálhatóak az alulról friss levegőt beszívó ventilátorok (szám szerint három darab), amelyek nagyobbak a megszokottnál, körülbelül 180 mm-es átmérővel rendelkeznek. Ezek biztosítják, hogy a melegedő alkatrészek és az azokat hűtő egységek mindig hűvös levegőt kapjanak. Egyes grafikus kártyákon már eddig is alkalmaztak házból kifújó rendszerűeket, de ez az újszerű tervezési mód a többinél is lehetővé teszi, hogy a termelődött hő a lehető leggyorsabban, a ház felső részén keresztül eltávozhasson.


Fotó: PROHARDVER! [+]

A meghajtók számára négy 5,25 hüvelykes, szerszám nélkül is szerelhető helyet alakítottak ki, az alattuk található rész pedig a 3,5 hüvelykesek számára van fenntartva. Ezeket egy keret segítségével lehet beépíteni a helyükre. A Solid State meghajtók számára szintén egy sajátos megoldást eszeltek ki a mérnökök, azokat a meghajtókat tartó lemez oldalára lehet felszerelni, amihez egy bölcsőt is mellékelnek.


Fotó: PROHARDVER! [+]

Jól látható, hogy a kábelek elvezetését is szépen megoldották, és a processzor mögötti hátlapot is kivágták. Ez szintén nem sikerült tökéletesre, ahogyan a Corsair megoldásánál sem. Remélhetőleg a végleges, piacra bocsátott termékek esetében orvosolni fogják ezt a kisebb malőrt. A SilverStone Raven RV01 és RV02-ről készült további képeket az alábbi galériában lehet megtekinteni. (Fotók: PROHARDVER!)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés