Célegyenesben a Vulkan videokódoló és -dekódoló kiterjesztései

A Vulkan Video nagyban megkönnyítheti bizonyos alkalmazásfejlesztők életét.

Még a 2019-es esztendő nyarán írtunk arról, hogy a Khronos Group videokódoló és -dekódoló kiterjesztéseken dolgozik a Vulkan API-ba. Ennek mára elkészült az előzetes specifikációja, amely a három fő kiterjesztés (VK_KHR_video_queue, VK_KHR_video_decode_queue és VK_KHR_video_encode_queue) mellett az egyes formátumok kódolására és dekódolására is külön koncentrál. Első körben a H.264 (VK_EXT_video_encode_h264 és VK_EXT_video_decode_h264) és a HEVC (VK_EXT_video_decode_h265) lesz támogatva, utóbbi is csak dekódolás szintjén, ugyanakkor ez később kiegészül, többek között a HEVC kódolásával, a VP9 dekódolásával, valamint az AV1 kódolásával és dekódolásával.

Hirdetés

Vulkan Video dekódolás, kódolás és transzkódolás [+]

A készülő rendszer hivatalosan Vulkan Video néven fut, és a célja lényegében az, hogy a szoftverfejlesztők kapjanak egy egységes, nyílt specifikációjú alapot az egyes videoformátumok kódolásának és dekódolásának gyorsítására. Ilyen formában egy alkalmazásnak elég csak a Vulkan Video API-t támogatni, és amelyik grafikus vezérlő rendelkezik megfelelő Vulkan implementációval, ideértve a fenti kiterjesztések támogatását is, arra lényegében megoldható az egyes formátumok kódolásának és dekódolásának gyorsítása, sőt, a tartalmak transzkódolása is lehetséges lesz. A jövőben tehát nem kell feltétlenül foglalkozni a gyártóspecifikus fejlesztőkörnyezetekkel, amelyeknél sokszor a dokumentáció is rendkívül hiányos.

Mivel nem végleges a specifikáció, a Khronos Group most még a szoftverfejlesztőket szólítja meg, természetesen várva a visszajelzéseiket. A véglegesítésre viszont várhatóan idén sor kerül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés