CeBIT: Lencsevégen a különc Commodore PC-k

Hirdetés

A Commodore márkanéven forgalomba hozott számítógépek a maguk idejében egy új szórakoztatóiparág alapköveit tették le: a C-64, majd később Amiga gépekre megjelent játékprogramok felhasználók milliói számára jelentették a felhőtlen szórakozást. A Commodore márka, illetve a Commodore számítógépek a PC-k fejlődésével és a PC-s játékipar robbanásával végül meglehetősen hirtelen eltűntek a süllyesztőben. A márkanevet birtokló holland PC-építő cég most látta elérkezettnek az időt arra, hogy feltámassza hamvaiból a Commodore-t, így a vállalat egy tavaly nyári előzetes után az idei CeBIT alkalmával indította útjára Commodore márkanevű PC-családját, melyek a márkanév mellett a jól ismert C= logót is magukon hordozzák.

A Commodore PC-k a nagy elődök nevéhez méltón elsősorban játékprogramok futtatására hivatottak, ehhez jó segédkezet nyújt a bivalyerős hardver, mely ezúttal már egyetlen saját fejlesztésű komponenst sem tartalmaz. Így a négy alapkiépítésben elérhető, bizonyos keretek közt szabadon konfigurálható Commodore PC-k mindegyike Intel CPU-t (kétmagos vagy négymagos típust), Asus alaplapot, Corsair memóriát és NVIDIA grafikus vezérlőt tartalmaz. A csúcsmodell „mindent bele!” alapon létrehozott erőgép: a PC többek közt egy Core 2 Extreme QX6700-as CPU-val, két GeForce 8800 GTX videokártyával, 4 gigabájtnyi, 1066 MHz-es Corsair memóriával, összesen 800 GB merevlemeztárhellyel és egy Sound Blaster X-Fi hangkártyával igyekszik magához csábítani a Commodore-rajongó játékosokat. A csúcsgépet egy 1000 wattos tápegység látja el árammal, a komponensek hűtésről pedig több ventilátor – köztük egy oldalra szerelt, 25 cm átmérőjű példány – gondoskodik.

Az új gépek nem csak a rendkívül erős hardverrel igyekeznek kitűnni a szürkeségből, a Commodore ugyanis a C=kin szolgáltatás révén kezdetben százféle külső festéssel kínálja PC-it. A számítógépek külsejét a felhasználó a vásárláskor, vagy akár az után is meghatározhatja (ilyenkor új oldallapokat küld számára a gyártó), sőt, teljesen egyedi, saját tervezésű festés felpingálására is lehetőséget ad a vállalat – méghozzá felár nélkül.

A Commodore PC-i még tavasszal piacra kerülnek Európa bizonyos országaiban. Információink szerint már folynak a tárgyalások a számítógépek magyarországi forgalmazásáról, régiónkban azonban év vége előtt nem valószínű, hogy feltűnnek a patinás logóval ellátott PC-k a boltok kínálatában. A Commodore számítógépeket 2 év jótállással hozza forgalomba a gyártó, a gépek előtelepített Windows Vista operációs rendszerrel érkeznek, grátiszként pedig egy C-64 emulátor is kerül a programcsomagba, 50 eredeti játékkal kiegészítve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés