Hirdetés

CeBIT 2011: behűtöttek a gyártók

Hűtőkben sem volt hiány a CeBIT-en, sőt a Corsair és az Asetek vízhűtőkkel készült. Az utóbbi vállalat a WaterChill 2011C jelzéssel ellátott processzorhűtőt mutatta be, mely 24 x 12 cm-es radiátorral dolgozik, amit négy darab 12 cm-es ventilátor hűt. A termék az összes forgalomban lévő foglalattal kompatibilis, és meglehetősen nagy hőelvezetési képességgel rendelkezik, vagyis egy tuningolt csúcskategóriás processzor sem okoz neki gondot. A gyártó a ChillControl szoftvert is mellékeli a termékhez, mellyel a rendszer monitorozása mellett vezérelhetővé vállnak a ventilátorok.

Asetek WaterChill 2011C
Asetek WaterChill 2011C

A GPU-k sem maradnak ki a jóból. Az Asetek egészen pontosan a GeForce GTX 580-ról gondoskodik majd egy vízhűtő segítségével. A rendszer külsőre nagyon hasonlít az NVIDIA referenciahűtésére, ám a belső borda természetesen a vízzel való hőelvezetéshez van kialakítva. A külső radiátort egy 12 cm-es ventilátor hűti, továbbá a kártya egyéb komponenseiről is gondoskodik egy légkavaró. Ez a termék önmagában nem kerül kereskedelmi forgalomba, de a Asetek felvette pár VGA-gyártóval a kapcsolatot, így a jövőben várhatóak előre megépített, vízzel hűtött GeForce GTX 580-as kártyák.

Asetek GeForce GTX 580-as vízhűtő
Asetek GeForce GTX 580-as vízhűtő

A Corsair is a víz erejében bízik, így leleplezték a Hydro széria H60-as jelzéssel ellátott megoldását. A könnyen felszerelhető termék természetesen kompatibilis az Intel és az AMD forgalomban lévő foglalataival, a méretes radiátor pedig könnyen rögzíthető egy 12 cm-es ventilátorhellyel rendelkező ház hátulján.


Corsair Hydro H60 [+]

Az aktív hűtést egy 12 cm-es légkavaró biztosítja, melynek fordulatszáma vezérelhető a Corsair Link szoftver segítségével. A program természetesen monitorozza a rendszer működését is, informálva a felhasználót a hőmérsékleti értékekről. A Corsair új vízhűtője még ebben a hónapban forgalomba kerül, az ajánlott fogyasztói ára pedig 80 dollár lesz.

A DeepCool műhelyéből is processzorhűtő érkezett, de ez a megoldás már nem használ vizet. A Fiend Shark XT névre keresztelt termék az Intel LGA775, LGA1155, LGA1156 és LGA1366, valamint az AMD Socket AM2, AM2+ és AM3 foglalatokra lesz felszerelhető. A nem éppen könnyű, 1,8 kg-os újdonság hat darab hővezető csövet használ, amelyek két darab rendkívül méretes rézbordába futnak be.

DeepCool Fiend Shark XT
DeepCool Fiend Shark XT

A csomagban található egy 14 cm-es ventilátor, melyek a fordulatszáma percenként 700 és 1200 között változtatható. A maximális zajszint a gyártó állítása szerint 24,9 dBA, ami bőven elfogadható, de az érzékenyebb füllel megáldott felhasználók dönthetnek a hűtési teljesítmény visszafogása mellett, ami 18,2 dBA-re csökkenti ezt az értéket. A termék forgalmazása valamikor tavasszal kezdődik meg, ám az árazásról még nem nyilatkozott a gyártó.

Végül, de nem utolsó sorban a Scythe mutatta be a Gentle Typhoon sorozatba tartozó házventilátorok High RPM jelzésű megoldásait. A 120 mm széles 25 mm magas termékek három verzióban lesznek kaphatóak, a pontos specifikációkat pedig az alábbi táblázat részletezi:

Scythe Gentle Typhoon High RPM
Típus Fogyasztás Fordulatszám Zajszint
D1225C12B7AP-29 2,64 watt
3000 fordulat/perc
36,5 dB(A)
D1225C12B9AP-30 6,72 watt
4250 fordulat/perc 44 dB(A)
D1225C12BBAP-31 13,68 watt
5400 fordulat/perc 50,5 dB(A)

Scythe Gentle Typhoon High RPM
Scythe Gentle Typhoon High RPM

Mindegyik ventilátor golyós csapágyat használ, az MTBF élettartamuk pedig 35°C-on százezer óra. A vállalat már szállítja a termékeket, melyek ajánlott fogyasztói ára egységesen 16 euró.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés