Elérhető az Antminer E9 nevű bányagép

Az Ethereummal szemező holmi gyengébb lett az ígértnél, és szépen le is késte a piaci rést.

Még az előző év tavaszán írtunk arról, hogy közeleg a Bitmain E9, amely egy speciálisan Ethash algoritmusra kigyúrt fejlesztés, és ennek eredetileg egy éve a piacon kellene lennie, de a cég csak most tudta megvásárolhatóvá tenni. Ráadásul az ígért teljesítményt sem hozza, mivel 3 gigahash/másodperc helyett 2,4-re képes, igaz beéri 1920 wattos fogyasztással is, tehát a 0,8 J/M-ben meghatározott hatékonysága azért kellemesnek mondható. Ezzel együtt az is kiderült, hogy a berendezésnek 6 GB-nyi memóriája van, ami szintén fontos adat.

A Bitmain már szállítja az Antminer E9-et, méghozzá 9999 dollárért, de egy felhasználó maximum ötöt vehet, és mindegyikre 180 nap garanciát vállal a cég.

Az olvasókban valószínűleg felmerül az a kérdés, hogy ennek a rendszernek mennyire van létjogosultsága az Ethereum 2.0 bevezetésének küszöbén. Nos, ez valós aggály, hiszen a fenntarthatóság felé elinduló Ethereum nem veszi majd hasznát a berendezésnek. Ugyanakkor a hardver alapvetően az Ethash algoritmushoz van tervezve, így ha a szoftvere frissíthető, akkor gyakorlatilag más, Ethash algoritmusra épülő kriptovalutával is elboldogulhat. Az persze más kérdés, hogy az Ethereumon kívül jelenleg nincs más vonzó alternatíva, ami miatt egy jókora piaci rést késett le a Bitmain a fejlesztés csúszásával.

Előzmények

Hirdetés