Bemutatták a legkisebb Lumix S-t, a neve pedig valóban S5 lett

A japánok elmondása alapján az újdonság az S1 fotós és az S1H videós képességeinek összedolgozásából született.

Ahogy azt pontosan két hete megírtuk, a mai napon bemutatkozott a Panasonic Lumix S5, amely a gyártó tavaly piacra dobott Lumix S szériáját erősíti és ötvözi a Lumix S1 fotós képességeit a Lumix S1H néhány videós funkciójával.

[+]

A képérzékelő szerepét az S1-ből már ismerős, 24 megapixeles full-frame szenzor tölti be, amely Dual Native ISO támogatást és egy öttengelyes, Dual I.S.2 névre keresztelt képstabilizátort is kapott. Utóbbi nem csak a gyengébb fényviszonyok közötti fotózást könnyíti meg, de a szenzor eltolásával képes egy 8 expóból álló, 96 megapixel felbontású óriáskép elkészítésére is, akár RAW formátumban is. A váz érdekes funkciói közé tartozik még a Live View Composite is, amely valós időben jeleníti meg, hogy hol tart egy hosszú záridős felvétel, a rögzítést pedig bármikor meg tudjuk állítani, amikor csak nekünk tetszik.

Lumix S5 a Lumix GH5 mellettLumix S5 a Lumix GH5 mellett Lumix S5 a Lumix GH5 mellett (forrás: PanasonicLumixVideo Youtube) [+]

Az időjárásálló szigeteléssel is ellátott, magnéziumötvözetből készült váz elején természetesen egy L-bajonettet találunk, így nem csak a Lumix S és S Pro objektíveket, de a szintén L-bajonettel szerelt Sigma és Leica optikákat is használhatjuk az új vázzal, csakúgy, mint az S széria többi tagja esetében. A gép támogatja továbbá a különböző anamorfikus objektíveket is, az élességállításról pedig a már jól ismert Depth from Defocus AF rendszere gondoskodik, immár az arc- és szem- mellett testérzékeléssel megtámogatva, akár állatok esetében is.


[+]

A fotós képességek mellett a videós funkciók mellett sem mehetünk el szó nélkül. A Lumix S5 természetesen képes 4K felbontású mozgóképek rögzítésére, akár 60 fps képkockasebességgel és 10 bites színmélységgel, ebben az esetben 4:2:0 a mintavételezési arány, míg másodpercenként 30 képkocka mellett ez az érték már 4:2:2. Egy későbbi firmware frissítéssel a váz megkapja a C4K videó módot és a RAW HDMI kimeneti jel támogatását (ezzel lehetővé téve 5,9K felbontású nyers anyagok készítését maximum 30 fps-ig), de a V-Log, a V-Gamut és a HLG HDR módok már a piacra kerülés pillanatában elérhető funkciók lesznek. Lassított felvételeket legfeljebb 180 fps-sel rögzíthetünk, maximum Full HD felbontásban, a kompozíciót pedig a kihajtható és forgatható érintőkijelzőn, vagy a beépített, 2,36 millió pixeles OLED elektronikus keresőn követhetjük figyelemmel.

A váz USB 3.1 Type-C csatlakozót, microHDMI kimenetet, illetve mikrofon és fejhallgató portot is kapott, a képek és videók tárolására pedig két darab SDXC kártyafoglalat áll rendelkezésünkre.

[+]

A Lumix S5 vételára Magyarországon bruttó 719 990 forint lesz, míg a 20-60 milliméteres, f3,5-5,6 fényerejű objektívvel ellátott kitért 829 990 forintot kell majd fizetnünk, a forgalmazás várhatóan szeptember második felében kezdődik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés