Bemutatkozott az első soros SCSI rendszer

Az ANSI felügyelete alatt működő, úgynevezett T10 bizottság előtt mutatta be az első Serial-Attached SCSI (SAS) "környezetet" az LSI Logic, a Maxtor és a Seagate. A bizottság feladata, hogy lefektesse az összes SCSI-szabvány minden részletét, és hogy ezeket az irányelveket a különböző számítástechnikai ipari csoportok el is fogadják.

A bemutató során egy LSI Logic SAS-vezérlőre egy-egy Maxtor, illetve Seagate SAS-merevlemezt kötöttek, írási és olvasási feladatokkal tesztelték a teljes rendszert. Az első SAS-szabványú termékek egyébként 2004-ben mutatkoznak majd be, adatátviteli sebességük 300 MB/s lesz. Az is igaz ugyanakkor, hogy az idei CeBIT-en a Seagate már bemutatott egy működőképes prototípust és az Adaptecnek márciusban sikerült RAID-vezérlőn keresztüli kommunikációt megvalósítani SAS merevlemezekkel.

A Serial-Attached SCSI a Serial-ATA-tól abban különbözik, hogy például ismer olyan technológiákat, mint a Dual-Porting és a Full-Duplex, maximum 128 különböző eszközt rendelhetünk hozzá, nagyobb a teljesítménye és megbízhatóbb a működése. A Dual-Porting technológia lehetővé teszi például, hogy egy SAS-winchestert akár két különböző rendszer is használhasson. A SAS további előnye, hogy csatlakozói fizikailag megegyeznek a Serial ATA-éval.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés