Bemutatkozott az Apple Power Mac G5

Az Apple Power Mac G5-ben debütál az IBM 64-bites CPU-ja, a PowerPC 970, amely elboldogul a 32-bites alkalmazásokkal is. Az IBM processzorának maximális órajele 2 GHz, ám az Apple bejelentette, hogy jövőre el akarjáák érni a 3 GHz-es határt. Az FSB 1 GHz-es(!), memóriákból 128-bites (dual channel 64 bit) DDR400-as RAM-okat használnak a Power Mac G5-ben.


Forrás: www.golem.de

A Power Mac G5-ből, amelyet maga az Apple elnöke, Steve Jobs mutatott be a rendezvényen, három változat lesz kapható, a legdrágább 3000 dollárt "kóstál" majd. Ahhoz, hogy a 64-bites processzor minden előnyét ki lehessen használni, szükség van egy új operációs rendszerre is: Ez a Panther kódnevű, hivatalosan Mac OS X 10.3 verziójú operációs rendszer, amelynek csak a fejlesztői változatát lehetett látni az Apple fejlesztői konferenciáján. A végleges verzió az év végére készül el. Természetesen a számos újdonság mellett nem hiányozhat majd az új operációs rendszerből a Quick Time-kodek és az Internet Explorert váltó Safari 1.0-ás internetböngésző sem. Utóbbit eddig összesen 500 ezerszer töltötték le.


Forrás: www.golem.de

A Golem német internetes oldalon számos adatot megtudhatunk a Power Mac G5-ről. A PowerPC 970-es CPU például 59 millió tranzisztorból áll, SOI-technikával és 130 nm-es gyártástechnológiával készül. Az FSB az oldal információi szerint 800-1000 MHz lehet. A Power Mac G5 "lelke" egyébként a G5 rendszervezérlő chipset, erre csatlakozik ugyanis maga a processzor, a DDR-memóriák, a 8x-os AGP-slot és a PCI-X sínek, ráadásul úgy, hogy nem veszik el egymás elől a sávszélességet. Itt találhatók a Firewire 800-, a két Firewire 400-, a három USB 2.0-portok, valamint a gigabites LAN és az optikai hangkimenet is. Az első Power Mac G5-ös számítógépek augusztustól lesznek kaphatók.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés