Hirdetés

Netbookokkal erősít a Freescale

A Freescale az idei CES-en mutatta be saját, i.MX515 ARM Cortex platformon alapuló netbookját, amelyet a Pegatronnal közösen fejlesztettek ki. A gyártó elsősorban a 3G támogatást és a hosszú, akár nyolc órás üzemidőt tűzte ki célul a megalkotásakor. A platform lelke egy 1 GHz-es órajellel rendelkező Cortex A8 magos ARM processzor, ami a gyártó állítása szerint az ARM 11-eshez képest 1,8-szoros, az iPhone-ban használt chiphez viszonyítva pedig 11-szeres teljesítményre képes. Ezt további, különálló egységek is kiegészítik, amelyek olyan speciális feladatok elvégzéséhez készültek, mint például az MP3-lejátszás vagy az OpenGL, illetve OpenVG szabványon alapuló 2D vagy 3D grafika megjelenítése. Ezek lehetővé teszik azt, hogy egy 720p felbontású videofájl lejátszásakor tehermentesítsék a központi egységet, ami ez esetben akár 50 MHz-es órajelre is képes visszavenni magát, ezzel jelentős mennyiségű energiát takarítva meg.

Freescale Pegatron

A megszokott PC-s architektúrától eltérő platform – kialakításából adódóan – nem képes a Microsoft operációs rendszereit használni, ezért a gyártó a nyílt forráskódúak felé fordult. A referenciamodell eddig csak a Canonical Debian Linux-alapú, Ubuntu rendszerét használta, de ezentúl alkalmas az Android, a Phoenix Hyperspace és a Xandros futtatására is. A vezeték nélküli egységek támogatóinak sora is kibővült, ezentúl az Option és a Wavecom termékei is szerepelnek a kínálatban.

A Freescale jelenleg még a kezdeti stádiumban tart az i.MX515 processzorok gyártásában, de a referenciamodell már az összes nagyobb OEM gyártó számára elérhető, hogy megkezdhessék az erre a platformra épülő netbookok megtervezését. A tömegtermelés várhatóan az idei év második felében indul be, azaz a végleges termékek várhatóan startra készen állnak majd az ünnepi szezonra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés