Átszervezi csapatait a VIA Technologies

Átszervezések elé néz Tajvan legnagyobb chipfejlesztő vállalata, a VIA Technologies: a processzorokat, alaplapi lapkakészleteket, valamint multimédiás megoldásokat fejlesztő nagyvállalat a főbb profilokra alapozva egy cégcsoportba rendezve három új céget hoz létre a hatékonyság és versenyképesség növelésének reményében – áll a DigiTimes beszámolójában. A lépés a vállalat vezetése szerint azután vált szükségessé, hogy az AMD felvásárolta az alaplapi lapkakészleteket is gyártó kanadai ATI Technologiest, és részben ebből következőleg az Intel szorosabbra fűzte kapcsolatát az NVIDIA-val és a SiS-szel.

Ebben a helyzetben a VIA számára elsősorban az alaplapi chipsetek üzletágának megerősítése lehet a kulcsfontosságú feladat, hiszen az ATI visszavonulása után háromszereplőssé váló piacon a tajvaniak előtt nyitva áll a lehetőség a terjeszkedésre. Kérdéses azonban, hogy a gyártó időben élni tud-e ezzel a lehetőséggel. A VIA mindenesetre most lépéskényszerbe kerülhet, az AMD ugyanis a jövőben vélhetően erősíti jelenlétét a saját processzoraihoz fejlesztett alaplapi vezérlőáramkörök piacán, ezzel egyszersmind kisebb mozgásteret hagyva egykori partnereinek, akik időközben a vállalat konkurenciájává váltak.

A VIA Technologies chipseteket fejlesztő részlegének – illetve most már az új cégnek – komoly lemaradást kellene behoznia relatíve rövid időn belül: a vállalat utoljára idén májusban mutatott be Intel processzorokhoz készült alaplapi lapkakészletet: ez volt a Pentium 4, Pentium D és Core 2 Duo CPU-kat támogató P4M900. A tavaszi újdonság azonban már megjelenésekor elavultnak számított, a P4M900 ugyanis többek közt csak egycsatornás memóriavezérlővel rendelkezik, emellett a Serial ATA II vezérlőt tartalmazó déli híd mindmáig hiánycikknek minősül.

Miközben a VIA hosszú ideig nem rukkolt elő új, Intel-kompatibilis lapkakészlettel, a SiS nemrég szép csendben elkészült legújabb, 671FX típusjelzésű chipsetjével, mely az összes, belépőszegmensben feltétlenül szükséges technológiai fejlesztést tartalmazza, egyben kicsit túl is mutatva kategóriáján.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés