Komoly lemaradást kell behoznia chipsetfronton a VIA-nak

Nagyobb konkurenseihez képest komoly technológiai lemaradással küzd a tajvani VIA Technologies lapkakészleteket fejlesztő és gyártó üzletága, mely különösen az Intel újabb processzoraival kompatibilis alsó-középkategóriás chipsetek mezőnyében vezethet jelentős piacvesztéshez – pont azon a fronton, ahonnan a jövőben az egyik jelentős vetélytárs (az ATI Technologies, azaz AMD) fokozatosan visszavonhatja csapatait.

Az ATI visszavonulása után háromszereplőssé váló piacon (az alternatív gyártók közül a kanadaiakon kívül az NVIDIA, a SiS és a VIA készít jelenleg Intel CPU-kkal kompatibilis chipseteket) a VIA előtt komoly lehetőségek állnak piaci részesedésének kiterjesztésére, kérdéses azonban, hogy a gyártó időben élni tud-e ezzel. A VIA mindenesetre most lépéskényszerbe kerülhet, az AMD ugyanis a jövőben vélhetően erősíti jelenlétét a saját processzoraihoz fejlesztett alaplapi vezérlőáramkörök piacán, ezzel egyszersmind kisebb mozgásteret hagyva egykori partnereinek, akik időközben a vállalat konkurenciájává váltak.

A VIA utoljára idén májusban mutatott be Intel processzorokhoz készült alaplapi lapkakészletet; ez volt a Pentium 4, Pentium D és Core 2 Duo CPU-kat támogató P4M900. A tavaszi újdonság azonban már megjelenésekor elavultnak számított, a P4M900 ugyanis többek közt csak egycsatornás memóriavezérlővel rendelkezik, emellett a Serial ATA II vezérlőt tartalmazó déli híd mindmáig hiánycikknek minősül. Nem csoda hát, hogy végül az alaplapgyártók nem csaptak le a chipsetre, helyette alsó-középkategóriás termékeikre inkább az Intel olcsóbb lapkakészleteit építették.

A világ egykori legnagyobb alternatív chipsetgyártójának tehát van mit behoznia, lapértesülések szerint ezzel a VIA vezetése is tisztában van: a cég egyik vezetője nemrég egy interjúban megerősítette, hogy az inteles VIA lapkakészletek fejlesztése nem állt le, új termék pedig egyelőre azért nincs, mert a gyártó még nem kapta meg az 1333 MHz-es AGTL+ processzorbusz használati licencét az Inteltől.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés