Konkrét eredmények érkeztek az új generációs Atomról

Hirdetés

Az új generációs Atomok technikai képességeiről a hónap közepén számoltunk be részletesebben, míg a hét elején kiszivárgott egy hivatalos dia a Cedar Trail-M platform teljesítményéről. Most a Blogeee.net konkrét eredményekkel is előállt az Atom N2800 kapcsán, így egyre többet tudni a rendszer számokban kifejezhető teljesítményéről. A mérések a blog készítője szerint egy prototípus teljesítményét mutatják, és sajnos elég régi tesztprogramokat vesznek górcső alá. Persze a Cedar Trail platform esetében az Intel problémákkal küszködik a grafikus driver terén, így valószínűleg az újabb FutureMark programokban sokkal rosszabbak lehetnek az eredmények, vagy a tesztek egyszerűen le sem futnak. Ennek megfelelően egyelőre be kell érni ennyivel, de ez is több mint a semmi.

PC Mark 2005 eredmények
PC Mark 2005 eredmények (forrás: Blogeee.net)

A PC Mark 2005 a teljes rendszer teljesítményét méri, így a különbséget nem csak a processzor és az IGP jelenti, hanem az adattároló, és a memória is. Persze az összpontszám esetében főleg a processzor teljesítménye számít. Az értékek alapján az AMD Fusion családjába tartozó E-450-es APU-t tartalmazó gép elverte az Atom N2800-at és az előző generációs Atom N570-et tartalmazó terméket. Az eredmények tükrözik az Intel kiszivárgott diáján feltüntetett eltéréseket, vagyis az új Atom lényegében csak a magasabb órajel miatt gyorsabb az elődjénél.

3DMark 2006 eredmények
3DMark 2006 eredmények (forrás: Blogeee.net)

A 3DMark 2006 esetében az Intel adatai háromszoros gyorsulást jeleztek, és ez nagyjából helytálló is, hiszen az Atom N2800 440 pontja hozzávetőleg háromszor több az Atom N570 156 pontjánál. Az AMD E-450 2876 pontja ellen persze még az új rendszernek sincs esélye. A grafikonok szintjén persze sokat lehet az eredményeken szépíteni. A szemfüles olvasóknak biztos feltűnik, hogy a tengely -1500 pontról indul, így a lemaradás vizuálisan nem tűnik olyan óriásinak, mint ahogy az a pontokból következik.

Bár a Blogeee.net nem számolt be róla, de a gyártóktól olyan információkat szereztünk, hogy az Atom N2800 6,5 wattos TDP fogyasztási osztályba lesz sorolva. Ennek megfelelően a közvetlen versenytársnak, inkább az AMD C-60-as APU tekinthető majd. Utóbbi lapkát a kisebbik processzorgyártó már szállítja a partnereknek, sőt a chip hivatalos bejelentése is megtörtént, de pontos eredmények a teljesítményéről még nincsenek. Mindenesetre kérdezősködtünk, és Compaltól megtudtuk, hogy az AMD prototípusa – a tesztdiverekkel – a 3DMark 2006-ban 2000 pont körül teljesít. Sajnos az informátorunk PC Mark 2005-ös eredménnyel nem tudott szolgálni, állítása szerint ilyen régi tesztprogrammal csak akkor mérnek, ha az új verziók futtatása problémákba ütközik. Ha már sikerült a kapcsolatfelvétel megkérdeztük a Blogeee.netről származó eredmények hitelességét is, de a Compal munkatársa elzárkózott attól, hogy egy be nem jelentett termékről információkat közöljön.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés