ATi A3 chipset - crushing Crush?

A Las Vegas-i Comdex kiállítás egyik szenzációja az ATI által a nagyközönségnek bemutatott integrált alaplapi lapkakészlet, az ATI A3. A hivatalos információ szerint az ATI A3-mal szerelt alaplapok 2002 elejére várhatóak.

A lapkakészlet az AMD Athlon és Duron processzorokhoz készült. Integrált Radeon 7500-as grafikus magot tartalmaz, amely hardveres T&L egységgel rendelkezik. A beépített grafikus mag ellenére támogatja külső videókártya használatát (4x AGP, 1,5V). PC2100/PC1600 DDR szabványú SDRAM-okat kezel.

A nagy alaplapgyártók intenzív érdeklődést mutatnak a chipset iránt, mert számos paraméterében jobbat nyújt, mint az nVidia hasonló kategóriás terméke, az nForce. Az ATI A3 olcsóbb, kevesebb hőt termel, belső órajel-generátorral látják el, és nem igényel olyan bonyolult PCB kialakítást, mint az nVidia megoldása. További előnyt jelenthet, hogy az ATI A3-ban hagyományos PCI buszon keresztül kapcsolódik a South és a North Bridge, amely lehetővé teszi a gyártóknak, hogy az alaplapi chipkészlet összeállításában felhasználják más gyártók olcsóbb South Bridge megoldását.

Az ATI nem titkolta, hogy a P4-es processzorokat kiszolgáló alaplapi lapkakészleten is dolgoznak. Ennek megjelenése 2002 második felére várható. Az A4 lapkakészlet érdekessége a PC2700-as DDR SDRAM támogatás és az integrált R200-as (Radeon 8500) grafikus mag.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés