Hirdetés

nVidia nForce 415D

Hirdetés

Az nForce 415D egyetlen dologban különbözik az nForce 420D-től, azaz a legerősebb nForce-tól: kihagyták belőle az integrált grafikus magot (GeForce2 MX). Az IGP (Integrated Graphics Processor), ami amúgy a North Bridge huncut neve, így az SPP (System Platform Processor) nevet kapta. Maradt viszont az igényes APU (hangchip) az MCP-ben, azaz a South Bridge-ben. A chip valós idejű Dolby Digital (AC-3) de- és enkódolásra képes, és komoly hangminőséget ígér (magyarul önmagában helyettesít egy minimum 10 rugós hangkártyát). Maradt a kétcsatornás DDR RAM-vezérlő is, tehát az nForce 415D is 4.2 GB/sec sávszélességgel bír PC2100-as DDR SDRAM-ok használata esetén.

Az nForce 420D IGP és a 415D SPP lábkompatibilis, ami azt jelenti, hogy az alaplapgyártók különösebb nehézségek nélkül tudják módosítani meglévő nForce lapjaikat, hogy immár 415D alapokon dobják azt piacra...

Az információk innentől már nem hivatalosak:

  • Az nForce 415D ára 30 dollár körül van, ami alig több, mint a KT266A "értéke". Az nForce 420D ezzel szemben több, mint 50 dollárba kerül, ami már nem teszi olcsó megoldássá (ugyanakkor nem indokolja a lapok ehhez mérten is magas árát).
  • A 415D mintapéldányai már a gyártóknál vannak. Egyelőre ez csak az MSI-t és az ASUS-t jelenti...
  • Nem biztos, hogy a kapható 415D chipsetekből hiányzik a grafikus mag. Az nForce IGP ugyanis nagy százalékban az integrált videochip igényelte tranzisztorokból épül föl. Ez egyben azt is jelenti, hogy a selejtes chipsetek nagyrésze feltehetően csak a grafikus mag vonatkozásában selejtes. Lehetséges, hogy az nVidia így kívánja hasznosítani az amúgy kukába készülő darabokat...


Mit mondhatunk? Ha a lapok tényleg annyiba kerülnek majd, mint a KT266A-s megfelelőik, akkor a VIA - bizonyos értelemben - felkötheti a gatyáját.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés