ASUS blog: nyári routerajánló

A tajvani cég kínálatában minden felhasználó megtalálhatja az igényeihez legjobban passzoló útvonalválasztót.

Nemcsak a nyár van itt, hanem a hőségriadók ideje is, ilyenkor pedig az ember nem biztos, hogy szeret egy leárnyékolt, de még így is zavaróan meleg szobában üldögélni egy asztali gép mellett, helyette inkább megkeresné magának a lakás leghűvösebb zugát vagy kimenne az árnyékos teraszra. Ahhoz viszont, hogy így is elérje az internetet, megfelelő minőségű otthoni hálózatra, ahhoz pedig megfelelő minőségű routerre van szüksége. Az ASUS több ilyet is kínál – csak győzzük kiválasztani az igényeinkhez legjobban passzoló modellt!

Wi-Fi 6 – ma már kötelező

A Wi-Fi 6, vagy leánykori nevén 802.11ax hálózati szabvány ismerete ma már kötelező – ha most tervezünk routert vásárolni, akkor csakis olyat válasszunk, ami már ezt is ismeri. Elődjével, a Wi-Fi 5-tel (802.11ac) szemben már nem annyira a maximális elméleti sávszélesség növelésére koncentráltak, amikor ezt a szabványt kidolgozták, hanem arra, hogy zsúfolt (rádiós) környezetben is megbízható maradjon a vétel, illetve hogy általánosságban növekedjen a hatótáv és az egyre nagyobb, több klienset kezelő hálózatok megbízhatósága. Ennek érdekében kapjuk például az 1024-QAM modulációt vagy a késleltetést csökkentő OFDMA-t.

Mindez persze jár gyorsulással is, az elméleti maximum, amit a MU-MIMO kihasználásával elérhetünk, nyolc darab 160 MHz-es csatorna, melyeket összeadva 9,6 Gbps-et kapunk – ennyi áll tehát rendelkezésre az egész hálózaton, összesen. Hangsúlyozzuk, hogy ez csak az elméleti sebesség, hogy ebből mennyit látunk valójában, az függ a körülményektől és a kiválasztott router képességeitől is. Éppen ez utóbbi miatt érdemes a jobb márkák és modellek között nézelődni, a nagyon olcsó ajánlatokról sokszor az otthoni hálózat üzembe helyezése után derül csak ki, hogy nem hozzák az elvárt szintet.

A sebességen, megbízhatóságon túl a Wi-Fi 6 biztonságban is többet kínál, itt ugyanis már kötelező a WPA3 titkosítás használata, mely a 2004 óta használt WPA2-t váltja. Bár ez utóbbiról sem állítanánk, hogy nagyon könnyű lenne feltörni (ellentétben a WPA-val, mely már nagyjából semmit sem ér), a WPA3 mégis jóval komolyabb védelmet jelent, és lehetetlenné teszi például a kulcsújratelepítésen alapuló (KRACK) támadások alkalmazását. Ezek után akkor lássunk néhány Wi-Fi 6 kompatibilis ajánlatot az ASUS kínálatából!

A megfizethető jó minőséget és sokféle szolgáltatást kínáló szegmensben található az RT-AX53U/RT-AX1800U páros, melyek már 20-24 000 forint körüli áron elérhetőek. Itt 2x2-es kiosztásban használhatjuk a 2,4 és az 5 GHz-es tartományt, összesen tehát 1800 Mbps sávszélesség áll rendelkezésre a vezeték nélküli oldalon. A vezetékes részen egy WAN és három LAN port áll rendelkezésre (valamennyi 1 Gbps sebességet kínál), illetve van egy USB csatlakozó is, mely felhasználható nemcsak nyomtató és külső adattároló megosztására, hanem arra is, hogy a vezetékes internet kimaradása esetén egy mobilnetes adapter csatlakoztatásával mégis hozzáférjünk a világhálóhoz.

ASUS RT-AX53U
ASUS RT-AX53U [+]

Bár kedvező árú eszközökről van szó, az ASUS különböző Ai szolgáltatásai közül a legtöbb fontos elem rendelkezésre áll, így a nagyobb biztonságról a Trend Micróval közösen kínál AiProtection Classic gondoskodik, és ha akarjuk, akkor az AiMesh-t kihasználva meshhálózat alkotóelemeként is bevethetjük ezeket a készülékeket.

Ha tehát a célunk egy modern, bővíthető, gyors otthoni hálózat kiépítése a család számára megfelelő lefedettséggel, elegendő sebességgel például videók streameléséhez, munkához, tanuláshoz, általános felhasználáshoz, ezek a routerek ideálisak lehetnek számunkra.


ASUS RT-AX55

Bár már az RT-AX53U/RT-AX1800 is képes futtatni az ASUS olyan alkalmazásait, mint a letöltési központ, vagy mondjuk a szülői felügyelet, ha nagy mértékben szeretnénk ezekre támaszkodni, akkor jobb választás lehet a négymagos processzorral szerelt RT-AX55, mely erősebb hardverének köszönhetően több kliens kiszolgálása esetén sem fog zavarba jönni. Ezt is mutatja például, hogy ez a készülék már naplózni is képes a meglátogatott webhelyeket, így ellenőrizhetjük, hogy gyermekeink milyen oldalakat látogattak meg. Fontos ugyanakkor, hogy az AX55 nem rendelkezik USB porttal, így a nyomtató/fájlmegosztás, illetve a mobilnetes hozzáférés nem elérhető vele.

ASUS RT-AX58U
ASUS RT-AX58U [+]

A kategóriák között feljebb lépve találjuk a nagyobb sebességet és több szolgáltatást kínáló RT-AX58U V2-t, mely összesítve már 3000 Mbps elméleti sávszélességet nyújt, és az Ai Protection Classic helyett az Ai Protection Próval érkezik, ami kétirányú IPS-t és a router biztonsági ellenőrzését is támogatja. Ezen a routeren már az egy darab gigabites WAN port mellé négy LAN portot kapunk, az USB port pedig már 3.0-s, tehát egy megfelelő sebességre képes külső HDD csatlakoztatásával tulajdonképpen rögtön egy otthoni NAS-ra is szert tehetünk, mely elég sávszélességgel rendelkezik ahhoz, hogy egyszerre több Full HD vagy akár 4K-s filmet is streamelhessünk róla a helyi hálózaton. Természetesen ahogy kisebb testvérei, úgy az AX58U V2 is használható AiMesh rendszerben, akár masterként, akár kliensként.

Játékosoknak

Az online játékok speciális igényeket támasztanak a routerek felé. Nem arról van szó, hogy az eddig felsorolt eszközökkel ez a tevékenység ne működne, de az ASUS a kifejezetten a játékosok igényeire szabott hálózati eszközeit olyan extra tudással vértezi fel, mely a lehető legtöbbet kínálja ebben a szituációban. A széria „belépője” a TUF Gaming AX5400, mely 5400 Mbps elméleti sávszélességet kínál hat antennájával és 2x2+4x4-es felépítésével.

TUF Gaming AX5400
TUF Gaming AX5400 [+]

A TUF eszközökhöz illeszkedő dizájnnal (ide értve a logó AURA Sync-kompatibilis megvilágítását) rendelkező külső mögött komoly technológiát találunk, melynek egyik érdekessége a dedikált Gaming port – ez azt jelenti, hogy az ehhez a LAN porthoz csatlakozó kliens adatforgalma prioritást kap a többi készülékével szemben. Az eredmény? Játékok alatt alacsonyabb késleltetés, gyorsabb reakciók. Rendelkezésre áll még a Game Boost is, mely egy speciális QoS megoldás: ez a Gaming porthoz hasonlóan a ping minimalizálását célozza a játék során, és zsúfolt hálózaton is igyekszik a játékokhoz kapcsolódó adatcsomagokat a leggyorsabban célba juttatni.

Természetesen az AX5400 a „standard” funkciók területén is mindent tud: Adaptív QoS, AiProtection Pro, sokféle forgalom- és szülői felügyeleti szolgáltatás áll rendelkezésre. A vezetékes csatlakozók száma öt (egy WAN, négy LAN), és ezek mellett egy USB 3.0 is rendelkezésre áll.

RT-AX86U
RT-AX86U [+]

Bár nevében nem hordozza a „gaming” szót, játékosoknak is jó választás lehet a felsőkategóriás RT-AX86 (RT-AX86U vagy RT-AX86S) router, mely egyedi, álló formájával és piros hűtőrácsával hívhatja fel magára a figyelmet. Ez a router alapvető funkcióit tekintve ugyanazt tudja, mint az TUF Gaming AX5400, ám 3x3+4x4-es felépítésének köszönhetően valamivel még gyorsabb, 5700 Mbps elméleti sávszélességet kínál. De gyorsabbak a vezetékes portok is, legalábbis az U változat esetén, itt ugyanis egy 2.5GbE interfészt is találunk, mely egyaránt bevethető WAN és LAN csatlakozóként. További gyorsítási lehetőséget jelent, hogy két normál gigabites LAN portot összefogva a 802.3ad szabványnak megfelelően egy 2 Gbps-es interfészt kapunk, tehát az ezzel kompatibilis eszközök felé ilyen sávszélesség áll rendelkezésre. Ez egyébként nemcsak a helyi hálózati eszközök felé, de a kábelmodem felé is bevethető.

Ezeken a routereken már két USB portot kapunk, az S modellnél egy 2.0 és egy 3.0, az U változatnál pedig két 3.0 kiosztásban, így egyszerre működhet a fájl- és a nyomtatómegosztás.

Maximális tudással

Ha valami a ROG márkanév alá tartozik, akkor sejthető, hogy tudását a legapróbb részletekig a játékosok igényeire szabták. Teljes mértékben igaz ez a ROG Rapture GT-AX6000 és ROG Rapture GT-AX11000 Pro modellre is.

A kisebb számot viselő példány egy USB 2.0 és egy USB 3.1 Gen1 interfésze mellett négy darab gigabites és két darab 2,5 gigabites porttal rendelkezik, utóbbiak forgalma egyben prioritást is kap. Ez a két nagy sebességű port össze is fogható, és egy darab 5 Gbps-es konnektorként kezelhető. A készülékek egyébként három lépcsőben képesek gyorsítani a játékok esetében a kapcsolatot: az emelt prioritással rendelkező csatlakozó mellett ott az Adaptive QoS és VPN Fusion is. Ez utóbbival megoldható például az, hogy miközben a normál netes forgalom a biztonság érdekében VPN-en keresztül közlekedik, a játékhoz tartozó adatforgalom VPN-en kívül, direktben jut el a szerverekhez. A mobiltelefonnal játszók számára lehet érdekes a Mobile Game Mode: ezzel a telefonon futó alkalmazásban egy gombnyomással maximumra állíthatjuk ezen kapcsolat prioritását.

ROG Rapture GT-AX6000
ROG Rapture GT-AX6000 [+]

Mint a nevekből is sejthető, a vezeték nélküli oldalon az AX6000 4x4+4x4-es felépítésével 6000 Mbps-ot, az AX11000 Pro pedig háromsávos routerként 4x4+4x4+4x4-es kialakításának köszönhetően 11000 Mbps-ot kínál. Ez utóbbi készülékre már egy 10GbE WAN/LAN port is került, ezen felül pedig egy 2.5GbE WAN portot, négy standard gigabites LAN portot, egy USB 2.0 és egy USB 3.2 Gen1 portot kínál.

ROG Rapture GT-AX11000 Pro
ROG Rapture GT-AX11000 Pro [+]

Tudásukat illetően természetesen mindkét ROG router az abszolút csúcskategóriát képviseli, tehát megkapjuk valamennyi Ai funkciót, ideértve az AiProtection Prót, az AiMesh-t és a többit. Ami viszont az AX11000 Prót igazán kiemeli a tömegből, az egyrészt az 5,9 GHz-es UNII-4 régió támogatása, mellyel egy további 160 MHz-es csatornát kapunk a kommunikációra. Ennek kihasználásához persze megfelelő kliensre is szükség lesz. A másik extra pedig a ASUS RangeBoost Plus, mely a router antennáinak kombinálásával biztosít nagyobb hatótávot. Ezt úgy éri el, hogy egy speciális algoritmus folyamatosan elemzi, hogy melyik antenna milyen tisztán, erősen veszi a jeleket, és a kliensek felé úgy kombinálja ezeket, hogy a lehető legerősebb kapcsolatot adják.

Nagyobb alapterületű, esetleg többszintes lakásokban szokott előfordulni, hogy egy router egyszerűen nem képes teljes lefedettséget biztosítani. Ezen többféle módon segíthetünk, melyek közül a legkényelmesebb egy mesh hálózat kiépítése. A mesh lényege az, hogy a hálózati hozzáférést nem egy központi egység biztosítja, hanem egy elosztott, több hozzáférési pontból álló rendszer. Ilyenek persze már régóta rendelkezésre álltak, ám a régebbi megoldások beállítása, konfigurációja komoly szakértelmet kívánt, míg a modern mesh megoldásoknál ez automatikusan történik. Az ASUS saját, AiMesh technológiája például lehetővé teszi, hogy bármilyen AiMesh-kompatibilis eszközből (az eddig felsorolt routerek valamennyien ide tartoznak) pár kattintással egy újabb mesh-csomópontot alakítsunk ki. Ezek automatikusan átveszik a beállításokat egymástól, gondoskodnak a kliensek átadásáról stb.

ZenWiFi XD6
ZenWiFi XD6 [+]

De kínál az ASUS dedikált mesh megoldásokat is, például a kedvező árú ZenWiFi XD6 szettet, melyben két darab AX5400 router található. Ezek mindegyike lehet egyaránt master és kliens, a mesh belső kommunikációja, a backhaul pedig vezetékes és vezeték nélküli kapcsolattal egyaránt biztosítható. Az 2x2+4x4-es kialakításnak köszönhető 5400 Mbps-es maximális sávszélességgel a 4K-s tartalom sugárzása is könnyedén megoldható.

Sok olcsó mesh rendszernek hátránya, hogy nagyon szűkös szolgáltatásokat kínál. Az ASUS-nál ez szerencsére nem gond, mert a routereknél is rendelkezésre álló funkciógazdagságot kapjuk. Az XD6 esetében a mester egy WAN és három LAN portot, a kliens pedig két LAN portot kínál, a szoftveres oldalon pedig többek között ott az AiProtection Pro, a kétirányú IPS, a testre szabható szülői- és forgalomfelügyelet, Adaptive QoS, VPN szerver (IPSec, OpenVPN és PPTP alapokon).

ZenWiFi XT8
ZenWiFi XT8 [+]

Az XD6 nagyobb testvére az akár nagyméretű villákba, sokszobás lakásokba is ajánlható ZenWiFi XT8 család, mely háromsávos – tehát a rádiós backhaul számára is egy dedikált 5 GHz-es 802.11ax kapcsolatot tart fent. Az összesen 6600 Mbps elméleti sávszélességgel dolgozó rendszer 2x2+2x2+4x4 felépítésű, a dedikált backhaul tehát 1200 Mbps-es (természetesen itt is használhatunk vezetékes kapcsolatot, ha az jobban megfelel az igényeknek). A csomópontok egy 2,5 Gbps-es WAN/LAN és három standard gigabites LAN porttal, illetve USB 3.1 Gen1 porttal is rendelkeznek, tehát itt a nyomtató- és fájlmegosztás, illetve mobilnetes backup is rendelkezésre áll. A négymagos processzorral, 256 MB flashmemóriával és 512 MB RAM-mal rendelkező hardver elég erős minden szolgáltatáshoz, úgyhogy itt is a teljes Ai csomagot kapjuk meg.

Wombath

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények