ASUS blog: Miben plusz a ScreenPad Plus

Gigantikusra nőtt az ASUS érintőképernyő-tapipad öszvére, megnéztük, hogy mekkora az előrelépés a használhatóságban.

Amikor az ASUS a 2018-as Computexen bemutatta a ScreenPad első változatát, rögtön a kiállítás egyik legígéretesebb fejlesztésének éreztük. Bár első olvasatra nem tűnt igazán használhatónak a cucc, a standon próbálgatva kiderült, hogy a mérnökök elég sokat foglalkoztak a funkciók fejlesztésével, amikor pedig hosszabb ideig is dolgozhattunk egy ilyen kiegészítővel felszerelt Zenbook Próval, kiderült, hogy milyen könnyű megkedvelni és hozzászokni az extra kijelző és a mögé pakolt szoftver kínálta kényelemhez. Azóta a ScreenPadből már megjelent a nagy méretű ScreenPad 2.0, az igazán professzionális felhasználók számára pedig ott a ZenBook Duo famíliába épített ScreenPad Plus, mely már nem a tapipadot helyettesíti, hanem egy harmadik, kreatív szakemberek számára optimális kezelőfelülettel igyekszik kiegészíteni a noteszgépet. Most pont egy elég jól felszerelt ZenBook Pro Duo járt nálunk, ennek segítségével néztük meg, hogy tényleg plusz-e a Plus, itt már a jóból is megárt a sok?

A hardver

A hivatalosan UX581-nek nevezett ZenBook Pro Duót részletesen is teszteljük, így a gépről most nem akarunk hosszasan írogatni.

 


[+]

Annyit érdemes röviden tudni róla, hogy egy professzionális felhasználóknak szánt, felső kategóriás munkagépről van szó, komoly hardverrel, és prémium kivitellel. A szóban forgó példány a következő specifikációkkal bír:

Specifikációk
Termék megnevezése ASUS ZenBook Pro Duo UX581GV
Processzor Intel Core i7-9750H – 2,6/4,5 GHz, 45 W TDP
Memória 2 x 8 GB Micron DDR4-2666
Kijelző - 15,6"-es, 3840x2160 pixeles, Samsung OLED panel, érintésérzékeny
- 14,1" -es , 3840x1110 pixeles BOE IPS panel, érintésérzékeny
Grafika - Intel UHD Graphics
- NVIDIA GeForce RTX 2060 6 GB
Adattároló 256 GB WD PC SN520 NVMe SSD, PCIe 3.0 x2
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - Intel Wi-Fi 6 AX200
- Bluetooth 5.0
Interfészek - 1 db TB3 Type-C
- 2 db USB 3.1 Gen2 Type-A
- HDMI
- audio ki- és bemenet
Extrák Billentyűzetvilágítás, ScreenPad Plus, NumberPad, érintős ceruza
Akkumulátor 71 Wh
Méret 359 x 246 x 24 mm
Tömeg 2,49 kg
Operációs rendszer Windows 10 Pro
Gyártó honlapja www.asus.hu
Termék honlapja ZenBook Pro Duo UX581GV

Kijelző vagy tapipad

A ScreenPad 2.0 és a Plus tulajdonképpen együtt jelent meg, mint ugyanannak az alapkoncepciónak két irányba továbbvitt fejlesztése: az előbbi egyszerűen egy nagyobb ScreenPad, mely egyszerűen a méretnövekedés miatt jobb a plusz feladatainak az ellátásában, de alapvetően és elsősorban még mindig egy alaposan felokosított tapipadként fogjuk használni. Ezzel szemben a Plus egy teljesen más állatfajta, mely a tapipad vagy egér MELLETT harmadik kezelőszervként jelenik meg a notebookon (nem véletlenül van a ZenBook Pro Duón egy külön tapipad), melyet sok esetben a normál kijelző kiegészítőjeként fogunk csak igénybe venni, de bizonyos, elsősorban grafikai és videós munkákat nagyon meg tudunk gyorsítani vele.


[+]

Szimplán a hardver oldaláról nézve, a ScreenPad Plus (ahogy a többi ScreenPad is) egy második kijelzőként látszik az operációs rendszer számára, így pusztán a Windowsra (vagy Linuxra, vagy bármi másra) hagyatkozva egy közönséges, bár ebben az esetben egyedi felbontású második képernyőként használhatjuk. Pont az eltérő képarány miatt a legjobb, ha a kiterjesztett üzemmódot választjuk, ilyenkor ugyanis szimplán áthúzhatunk rá ablakokat, és azokat át is méretezhetjük az operációs rendszerben megszokott eszközökkel – például a Windows 10-ből ismerős balra-jobbra zárt ablakelrendezés kifejezetten jól jön itt. Az ASUS amúgy proaktívan segítséget is nyújt ebben: ha elkezdünk egy ablakot mozgatni, elérhetővé válik egy helyi menü, melyben válaszhatunk, hogy a szoftver kerüljön be a ScreenPad Plusra kitehető, gyors elérést biztosító eszköztárba, kerüljön át a másodlagos kijelzőre, vagy váltsunk vele „ViewMax” üzemmódba, azaz nyújtsuk meg ablakát függőleges irányban, és terjesszük ki az alsó panelre is.

Ez utóbbi talán a legkevésbé hasznos: bár a lenti panel 3840x1110 pixeles felbontása tökéletes partner, az eltérő paneltechnológia miatt a színek, kontraszt, fényerő között pontos kalibráció nélkül érezhető eltérés mutatkozik, így ez sok esetben inkább zavaró, mint hatékony. Ahol mégis remekül kihasználható ez a szolgáltatás, az a leválasztható paneleket kínáló szoftverek, így például az Adobe Lightroom, melynél rengeteg navigációs és beállítóablak áthúzható rá, a munkafelület pedig kiterjeszthető a teljes 15,6”-es OLED kijelzőre, a maga 99,4%-os DCI-P3 lefedettségével. További előny, hogy az alsó kijelző (is) érintésérzékeny, így a beállítóablakok ott helyben is kezelhetők.


[+]

Az ASUS persze gondolt azokra is, akik nem pont a Lightroommal dolgoznak, és a ScreenPad 1.0/2.0 esetében már látott extrákat a ScreenPad Plusra is elhozta. Ennek köszönhetően kirakhatunk rá gyakran használt billentyűkombinációkat, elindíthatjuk róla kedvenc szoftvereinket, helyettesítheti a numerikus gombsort, lehet kézírásfelismerő, és így tovább.


[+]

Összefoglalva tehát a tapasztalatokat, a ScreenPad Plus valóban megérdemli a Plus jelzőt, és ellentétben kisebb testvérével nem csak egy ritkán használható, jópofa kiegészítő, hanem azoknak, akiknek a ZenBook Pro Duo-t szánták, egy valóban hasznos és az asztaltól távoli munkavégzést is nagyon megkönnyítő eszköz lett.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények