2019. február 19., kedd

Asus blog: GTX 760 DirectCU II másodszor

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A gyártó átgondolta korábbi modelljét, melynek utódja így minden szempontból erősebb lett. Megnéztük milyen újításokat kaptunk a most megjelent TOP kiadással.

Az ASUS GTX 760 DirectCU II OC kártyáját tavaly július végén mutattuk be. Bár a megoldás tetszett számunkra, de végül lecsúszott az ajánlott plecsniről, mivel a konkurencia terméke egy kicsivel jobbnak bizonyult nála. Az ASUS már jó néhányszor tett tanúbizonyságot arról, hogy hallgat a szakmai zsűri, valamint a vásárolók véleményére, így a mérnökök bizony olykor kénytelenek visszatérni a tervezőasztalhoz, hogy a visszajelzések alapján tökéletesítsék a termékeket.


[+]

Erre egy újabb remek példa a mostanság felbukkant GTX 760 DirectCU II TOP, mely az előd egyes képességeinek finomítására hivatott. Az új megoldások típusszáma "SSU" végződést, illetve egy méretesebb dobozt kapott, amivel könnyebben megkülönböztethető az elődtől.


[+]

Első ránézésre talán még nem sok különbséget veszünk észre, de kicsit részletesebben megvizsgálva feltűnhet, hogy a kártya bizony hosszabb lett.


[+]

A tavaly megvizsgált megoldás még az NVIDIA igencsak rövid referencia NYÁK-jára építkezett, míg az újdonság már egy áttervezett, jóval hosszabb áramkörrel büszkélkedhet, minek hátulján egy fémlemez is helyet kapott.


[+]

Az előddel összevetve jól látható, hogy a tápellátás is fejlődött, ami immáron összesen 8 fázist vonultat fel a korábbi 5 helyett. Ennek okán az egy 8 tűs PCIe tápcsatlakozó már kevésnek bizonyult, így a mérnökök két 6 tűs aljzatot pakoltak fel a kártyára.


[+]

A GPU és a memóriák nem változtak, így utóbbiak szerepét ebben az esetben is a H5GQ2H24AFR-R0C típusú chipek töltik be, melyek hivatalosan 6 GHz-es effektív sebességre képesek 1,5 voltos feszültség mellett.


[+]

A fentieknek megfelelően a hűtés már nem maradt érintetlenül. A borda hosszabb lett, a ventilátorok pedig így távolabb kerültek egymástól. Bár darabszámra a hőcsövekből egyel kevesebb lett, de azokból kettő a borda mindkét felén átkígyózik.


[+]

A hardveres változtatások az órajelekben is visszaütnek. Az új megoldás GPU-ja 66 MHz-et pakol rá az elődre, ami természetesen a Boost értéknél is jelen van.


[+]

Már a tavaly megvizsgált modell sem csapott nagy hangzavart, de az új kártyának ezt is sikerült felülmúlni, így a "SSU" jelzésű megoldások az aktív hűtésük ellenére szinte alig generálnak valami zajt, legyen szó üresjáratról vagy nagyobb terhelésről, ráadásul eközben még a GPU is hűvösebb.


[+]

A nálunk járt kártyák tuning szempontjából nem mutattak óriási különbséget, bár a TOP verzió végül mind GPU, mind pedig memória szempontjából jobb eredményekkel kecsegtetett. Tesztünkben előbbi 36, míg utóbbi 25 MHz-es előnnyel végzett a korábbi modell előtt.

A kártyák teljesítményére is vetettünk egy pillantást. A magas részletesség mellett erőforrás igényes Tomb Raider alatt nem tudtunk túl nagy különbségeket kimérni, így 1-2 fps differencia volt a maximum. Jól megfigyelhető, hogy a túlhajtás milyen kellemes hatással volt a másodpercenkénti képkockák számára.

A GTX760-DC2T-2GD5-SSU típusjelzésű ASUS GeForce GTX 760 DirectCU II TOP ára jelenleg bruttó 75 000 forint környékén mozog, így ebben nagyjából 5000 forinttal múlja felül az elődöt, amiért cserébe erősebb tápellátást, hatékonyabb hűtést, valamit kicsivel magasabb GPU órajelet kapunk.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.