Hirdetés

Kettő az egyben - ARM miniszámítógépet minden notebookba!

Hirdetés

A CUPP Computing érdekes szerkezete, a PunkThis board már egy ideje feltűnt, de most úgy tűnik, hogy a koncepció végül beléphet a sorozatgyártásba. Mind a gyártó, mind a termék megnevezése érdekesnek mondható, de ez ne tévesszen meg senkit, a PunkThis board egy nagyon is hasznos eszköz lehet. A 2,5”-es meghajtóhelyre illeszkedő áramkör egy komplett ARM-es rendszert takar, mely egy notebookban megbújva bizonyos esetekben az x86-os fő konfiguráció alternatívájaként hívatott energiát spórolni.

Hasonló megoldást láthattunk a Lenovo ThinkPad X1 Hybrid esetében is, azonban a CUPP Computing egysége lényegében bármilyen laptopba beszerelhető, mely 2,5” adattárolóval rendelkezik. A lap egy 1 GHz-es ARM processzort, 512 MB memóriát, Wi-Fi adaptert, egy mSATA és 2 x microSD memóriakártya foglalatot tartalmaz. A koncepció lényege, hogy a merevlemez helyére kell beilleszteni, mely veszteséget egy mSATA csatlakozós SSD-vel lehet kompenzálni, viszont a gyártó egy bővítő keret forgalmazását is tervezi, mely segítségével akár az optikai meghajtó helyére is beépíthető lesz, így a merevlemez is maradhat a helyén. A két memóriakártya közül az egyiken az operációs rendszer (Android vagy más ARM kompatibilis Linux disztribúció) foglal helyet, még a másik egy közös hozzáférésű tár, mely mindkét rendszer számára látható.

A megfelelő bekábelezés után a „gazda számítógép” USB portjait, billentyűzetét, egerét és HDMI kimenetét is használhatja a PunkThis, így akár egy tabletnél is kényelmesebben kezelhető. A gyártó szerint az ARM miniszámítógép bevetésével az eredeti üzemidő akár megnégyszerezhető, és ha nincs szükség a notebook erőteljes hardverére vagy az eredeti operációs rendszer specifikus szoftvereire, akkor a legtöbb feladat egy Androidon is kényelmesen elvégezhető.

Pontos megjelenési dátumot továbbra sem tudtak mondani, de annyit elárultak, hogy vételára 200 dollár alatt várható.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés