HiKey: nyolcmagos ARMv8-as hobbigép "olcsón"

A Raspberry Pi a hobbiszámítógépek piacán igazi lavinát indított el, amelyre más szervezetek is ráugrottak, így az említett koncepciót folyamatosan másolják a konkurensek. Ide érkezik a HiKey nevű szerkezet is, amelyet a Linaro Community Board Groupból kivált 96Boards részleg hitelesít, így ez az első olyan hobbiszámítógép, amely megkapta a 96Boards Consumer Edition certifikációt.

Az aprócska alaplapon egy HiSilicon Kirin 620 SoC dolgozik, amelyben nyolc darab, 1,2 GHz-es órajelen ketyegő ARM Cortex-A53-as processzormag található egy MP4 konfigurációba kötött ARM Mali-450-es IGP társaságában. A 800 MHz-es effektív órajelen üzemelő, LPDDR3 szabványú rendszermemória kapacitása 1 GB, az adatok tárolásáról pedig egy 4 GB-os eMMC gondoskodik, de ez a tárhely microSD memóriakártyával kiegészíthető.

Természetesen nem hiányzik az IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi, illetve a Bluetooth 4.0 LE sem, továbbá a felhasználó három USB 2.0-s portra és egy HDMI 1.3-as aljzatra számíthat. Persze a hobbigépeknél megszokott egyéb interfészek sem maradnak le, illetve a dokumentáció is elérhető a termék hivatalos oldalán.

A HiKey az operációs rendszer szempontjából a Debian 8.0 Jessie disztribúció előzetes verziójával rendelhető meg 129 dolláros áron. Nyilván ez az árcédula messze nem hasonlítható a nemrég megjelent Raspberry Pi 2-höz, ugyanakkor jelentősen gyorsabb termékről van szó, tehát a felár sokak számára megérheti.

A Linaro egyébként megjegyezte, hogy nem ez lesz az egyetlen 96Boards certifikációknak megfelelő termék, de a többi alaplapról csak később beszélnek bővebben, illetve ezek jóval bonyolultabb eszközök lesznek, tehát az áruk sem a hobbigépek rajongóinak pénztárcájához lesz szabva. Többek között ezek nem is Consumer Edition hitelesítést szereznek, hanem vállalati szintűt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés