Arctic MC101 médiacenterek érkeznek AMD Trinity APU-val

Rendszeres olvasóink számára valószínűleg nem hatnak a totális újdonság erejével az Arctic MC101 kódjelű médiacenter és barebone konfigurációk, ugyanis már februárban lehetett tudni, hogy a gyártó egyből le akar csapni a ma hajnalban bejelentett, multimédiás szempontból több mint tökéletes AMD Trinity APU-kra. Persze a mai rajt mindenki számára tartogat újdonságot, hiszen most minden részlet pontosan letisztázódik.

Mint korábban is említettük, háromféle MC101 kerül a boltok polcaira. Ebből kettő lesz barebone, egy pedig készre szerelt médiacenter. Utóbbi a 2,3 GHz-es (Turbo Core szolgáltatással legfeljebb 3,2 GHz-es) órajelen üzemelő AMD A10-4600M APU-ra, azaz a jelenleg legerősebb kétmodulos, vagy másképpen fogalmazva négymagos mobil Trinity-re épít, ami mellé 2x2 GB kapacitású 1600 MHz-es  DDR3 RAM-ot és 1 TB-os (5400 rpm) merevlemezt pakoltak a tervezők. A tárhely igény szerint tovább bővíthető, ugyanis rendelkezésre áll még egy üres SATA 6 Gbps-os csatlakozó arra az esetre, ha 1 TB nem lenne elég.


[+]

Korábbi hírünkben még arról is volt szó, hogy ebben a típusban egy 128 GB-os mSATA SSD is helyet kap (gyorsítótár funkciók ellátására vagy éppen az operációs rendszer számára), de úgy tűnik, a gyártó meggondolta magát, így be kell érnünk a HDD-vel. A bővítési lehetőség viszont ezen a téren is adott, az alaplapon található üres mSATA foglalat bármikor használatba vehető az említett célokra. Végül, de nem utolsósorban a médiacenterhez természetesen egy jogtiszta operációs rendszer (Windows 7 Home Premium) is dukál.


[+]

A médiacenterrel szemben a barebone változatok abban különböznek, hogy nélkülözik az említett operációs rendszert és a merevlemezt, minden más viszont megtalálható bennük, így például a 2x2 GB memória is. Ebben a kiépítésben kétféle AMD APU választható, mely közül az egyik az említett A10-4600M, míg a másik a szintén négymagos, de valamivel visszafogottabb A8-4500M. Ez utóbbinak nem csak órajele karcsúbb (1,9 GHz, ami turbó mellett 2,8 GHz-re emelkedhet), hanem integrált Radeon HD vezérlője is gyengébb valamivel (384 helyett csak 256 Radeon magot tartalmaz). Az APU-k egyébként egységesen a 35 wattos TDP osztályba esnek.


[+]

Függetlenül az APU-tól vagy a választott típustól, mindegyik változat egy 226 x 168 x 32 mm-es méretekkel rendelkező szálcsiszolt alumínium házban bújik meg, mely a korábban tesztelt Arctic MC001-hez hasonlóan hőleadó felületként is funkcionál, amit egy halk aktív hűtéssel kombináltak. A konfigurációk része továbbá a beépített DVB-T tuner, a IEEE 802.11n szabványú Wi-Fi kártya és a Gigabit Ethernet, a 4 az 1-ben kártyaolvasó, valamint az előlapi infravevő. Utóbbi megléte érdekes abból a szempontból, hogy ilyen típusú távirányítóról egyáltalán nem esik szó sem a közleményben, sem pedig a termék weboldalán, csak az androidos vagy Apple termékekre telepíthető Remote MC távkapcsoló alkalmazásról, ami természetesen az MC101-gyel is kompatibilis. Csatlakozókból is jut bőven a termékekre, így 4 darab USB 2.0-s és 2 darab USB 3.0-s port, egy kombinált USB/eSATA kapu, HDMI, optikai SPDIF, analóg 3,5 mm-es jack és antennakimenet lelhető fel. Ezek mellett azért még analóg többcsatornás hangkimenetet is szívesen láttunk volna.

Az Arctic frissen bejelentett termékei június 15-től lesznek elérhetők. Az árak az alábbiak szerint alakulnak: MC101 Barebone AMD A8 APU-val – 299, MC101 Barebone AMD A10 APU-val – 359, MC101 Media Center – 539 euró.

Azóta történt

Előzmények