Hirdetés

Érkezik az Arctic Accelero Xtreme III VGA-hűtő

Az Arctic legújabb videokártya-hűtője, az Accelero Xtreme III ránézésre már ismerős lehet, hiszen felépítése szinte teljesen megegyezik az év elején bemutatott Accelero Xtreme 7970-nel, azonban kompatibilitásuk, vagyis a támogatott kártyák listája némi átfedéssel, de javarészt különböző.

Kialakításánál semmilyen hangzatos technológiát és trükköt nem vettetek be, a munka elvégzésében, vagyis a hűtésben egyszerűen a nyers erő játszik szerepet. A 288 x 103 x 50 mm-es, 653 grammos Xtreme III fizikai adottságai tiszteletet parancsolóak, a GPU hőjét nem kevesebb, mint 5 darab, igen vaskos (6 mm átmérőjű) hővezető cső teríti szét az összesen 84 darab, 0,3 mm-es alumínium lamellán. Ez egy alacsonyabb teljesítményű videokártyát akár passzívan is képes lenne kordában tartani, azonban ez a hűtő úgy született, hogy a legerősebb grafikus gyorsítókkal is megbirkózzon.

Ennek megfelelően 3 x 92 mm-es ventilátor sorakozik a hőleadó felületen, amelyek pontos légszállítása és zajszintje ismeretlen, de gyártó állítása szerint az Xtreme III akár 300 wattnyi hőmennyiség lekezelésére is képes. A folyadékcsapágyas ventilátorok PWM szabályozással 900 és 2000 közötti percenkénti fordulatra képesek. Az Arctic mérései szerint az NVIDIA GeForce GTX 680 referenciahűtője szintén 2000-es fordulatszám mellett sokkal hangosabb, ráadásul 22,3°C-szal még rosszabb eredményt is produkál.

Kompatibilitás tekintetében szinte átláthatatlanul bő a lista, a legnagyobb attrakciót jelenleg persze a GTX 680 csúcskártya támogatás jelenti, de az AMD Radeon HD 7970/7950-es kártyákat leszámítva szinte minden típusra felszerelhető, még az NVIDIA 8000-es és az AMD Radeon HD 3000-es szériája is szerepel a leírásban. Akinek pedig pont a HD 7970/7950 kompatibilitás hiányzik, annak ott az Accelero Xtreme 7970. Beszerzése előtt egyetlen fontos dologra kell odafigyelni, mégpedig arra, hogy ha a kiszemelt videokártyán dupla tápcsatlakozó van, akkor azok egymás mellett, és véletlenül sem egymásra tornyozva helyezkedjenek el, mert utóbbi esetben nem lehet felszerelni a hűtőt. Ez egyelőre roppant kellemetlen lehet az Arctic számára is, mivel jelenleg mindegyik GeForce GTX 680-as kártyán dupla magas tápkonnektor található, azaz a GeForce GTX 680-as kártyákkal való kompatibilitás jelenleg nem megoldott, de később az lesz, amint a gyártók leszoknak erről a tornyozott konnektorról.

Arctic Accelero Xtreme III VGA-hűtő május 21-én érkezik, vételára még ismeretlen, de az Accelero Xtreme 7970 73,83 eurós indulóára jó támpont lehet. A csomag természetesen az előre felhordott MX-4 pasztát, egy marék öntapadós bordát és a szereléshez szükséges minden egyéb alkatrészt tartalmaz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés