A héten elérhető lesz a brutális Apple iMac Pro

A rendszernek már a kezdőára is elrettentő, de a csúcstechnológia sosem volt olcsó mulatság.

Az Apple még az év közepén hintette el, hogy decemberben érkezik az iMac Pro, ami egy egészen új termékkategóriát teremt az egybegépek piacán. Hasonló koncepcióval, illetve hasonló teljesítménnyel más még nem is próbálkozott az érintett területen, és ezek alapján sejteni lehet, hogy hasonló árazással sem. Ne rohanjunk azonban ennyire előre, nem szeretnénk már az elején elvenni a potenciális vásárlók kedvét a masinától, így előbb nézzük a technikai képességeket!

A professzionális szintre pozicionált iMac verzió 27 hüvelykes kijelzőt kap, aminek felbontása 5120x2880 pixel, fénysűrűsége 500 cd/m² lesz, és emellett a DCI-P3 színtér lefedése is adott. Ez tulajdonképpen egy örökölt panel, a normál 27 hüvelykes iMac is ezt tartalmazza, tehát ebből a szempontból ismertek a képességei. Az iMac Pro varázslata viszont a panel mögött történik, ahova az Apple 8, 10, 14 vagy 18 maggal rendelkező Intel Xeon processzort tud elhelyezni. Első körben csak a 8 és a 10 magos verzió érhető el, mivel a két leggyorsabb modellt csak a következő esztendő első negyedévétől lehet rendelni. Maguk a választható CPU-k egyedi paraméterezésűek, amire azért van szükség, mert a váz mérete miatt 100 watt alatti TDP keretet igényelt az Apple, viszont a Xeon-W sorozaton belül ilyet alapból nem kínál az Intel. Az alacsonyabb fogyasztás kedvezőtlen hatása lényegében az órajelek visszavételében nyilvánul meg, de így is gyors megoldásokról van szó.

A dedikált grafikus vezérlő szerepét az AMD Radeon Pro Vega 56 és 64 tölti be. Ezek is csak az Apple számára készülnek, és rendre 3548, valamint 4096 darab shader processzort rejtenek. Az alapmodell a Vega 56 lesz, ami 8 GB-nyi HBM2 szabványú memóriát kap, míg a választható opcióként létező Vega 64-gyel már 16 GB-nyi, szintén HBM2-es fedélzeti tár jár. A pontos órajelek ezúttal sem derültek ki, de az Apple 22 és 11 TFLOPS-os felezett, valamint szimpla pontosság melletti teljesítményt ígért a legjobb opcióra. Ebből már sejteni lehet, hogy itt is relatíve visszafogott TDP keretre kell számítani.


[+]

A kijelzőkezelés szempontjából elég sokat tud a rendszer, elvégre a professzionális szinten ez elvárt. Igény esetén az alapvető, 5K-s megjelenítést biztosító fő kijelző mellett még van lehetőség további két 5K-s, négy 4K-s, vagy négy 4096x2304 pixeles megjelenítő 60 Hz-es frissítés melletti meghajtására.

A rendszermemória kapacitása 32, 64 vagy 128 GB lehet. A legkisebb konfigurációban alaplapra integrált, DDR4-es, ECC-t is támogató opcióról van szó, amely 2666 MHz-es effektív órajelet garantál, de ez később bővíthető. A sztereó hangszórót és négy mikrofont tartalmazó termék hátoldalán lesz 10 GbE hálózati csatlakozó, SDXC kártyaolvasó, 3,5 mm-es jack aljzat, illetve négy Thunderbolt 3 és négy USB 3.0 várja majd a kiegészítőket, továbbá az adattárolást SSD látja majd el 1, 2 vagy 4 TB-os kapacitással. Emellett egy 1080p-s FaceTime HD kamerára is futotta, ahogy az IEEE 802.11a/b/g/n/ac-s Wi-Fi, illetve a Bluetooth 4.2 sem maradt le.

Ezek az extrém konfigurációk 9,7 kg-ba vannak bezsúfolva, és az iMac Pro állvánnyal együtt mért kiterjedése 65 x 51,6 x 20,3 cm, vagyis maga a kijelző mögötti váz jóval kisebb.

Az asztroszürke iMac Pro alapfelszereltség mellett 4999 dollárba kerül, és ahogy fentebb látható, szinte minden fontosabb részegységből választható jobb, így egészen durva magasságokba szökhet fel az ár. Az Apple a gépet a szokásos kiegészítőkkel, és az előtelepített macOS High Sierra operációs rendszerrel holnaptól teszi elérhetővé.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés