Hirdetés

2019. március 23., szombat

Útvonal

Hírek » Videokártya rovat

Mostantól hivatalosan is támogatja az eGPU-kat az Apple

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A vállalat garanciát csak az AMD Radeonokra vállal, de kísérletezgetni lehet az NVIDIA GeForce-okkal is.

Az Apple kiadta a macOS 10.13.4-et, amely immáron hivatalosan is támogatja az eGPU-kat, vagyis a Thunderbolt 3 támogatással rendelkező Mac gépek tulajdonosai egy külső ház segítségével dedikált grafikus vezérlővel egészíthetik ki a rendszereiket.

Hirdetés

Az Apple közleménye szerint a 2016-os és 2017-es Macbook Pro, illetve a 2017-ben megjelent 4K-s és 5K-s iMac, valamint az iMac Pro modellekhez használható ez a szolgáltatás, amelynek a működését a vállalat ezentúl garantálja is. A házak szempontjából az almás cég a Sonnet, a PowerColor, a Sapphire és az OWC megoldásait ajánlja, de igazából ezek eléggé szabványos szerkezetek. Gyakorlatilag ugyanazt a Thunderbolt vezérlőt használják, illetve van bennük egy megfelelő tápegység, vagyis elméletben nem lehet gond más házzal sem, amit az eddigi beszámolók is alátámasztanak.

A használható VGA-k tekintetében az Apple az AMD Radeonokra vállal garanciát, ezen belül is a Radeon RX 570, 580, Vega 56, Vega 64 és Vega Frontier Edition Air modelleket ajánlják, míg professzionális munkákhoz megfelelhet a Radeon Pro WX7100 és WX9100. A vállalat ugyanakkor nem garantálja az NVIDIA GeForce-okkal való stabil működést. Bár ez elméletben kivitelezhető, ugyanis az NVIDIA biztosít meghajtót a rendszerhez, de ha bármi probléma felvetődik az alkalmazások oldalán, akkor az Apple nem kötelezi a szoftverpartnereit, hogy a GeForce-okra vonatkozóan javítsák a hibát.

Az eGPU-n keresztül egyébként működni fog a Final Cut Pro X szoftver HTC Vive VR headsetre vonatkozó támogatása is, ez lehet az egyik potenciális terület, ahova megéri külső grafikus vezérlőt beszerezni. Persze ez nem túl nagy meglepetés, az ilyen módon bekötött hardverek a rendszer logikai szintjén nem különböznek attól, mintha a vázon belül lennének, így akármilyen Metal, OpenGL vagy OpenCL API-ra írt alkalmazást képesek futtatni.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.