A közelgő újdonságokról árulkodnak az AMD kiszivárgott útitervei

Kiderült az is, hogy mit tudnak majd a 400-as sorozatú alaplapok.

Hirdetés

Az El Chapuzas Informático és az Informatica Cero jóvoltából több olyan dia is kiszivárgott az AMD háza tájáról, amelyeknek titokban kellett volna maradniuk, legalább a termékek megjelenéséig. Az utóbbi média egy szimpla hosszabb távú útitervet hozott nyilvánosságra, amelyen látszanak az idei évre tervezett, a CES-en már amúgy is megerősített újítások, illetve a következő évre vonatkozóan feltűnik a Matisse CPU és Picasso SoC APU, amelyek érkezéséről korábban már írtunk.


(forrás: Informatica Cero) [+]

A 2019-es esztendőre vonatkozóan azonban újdonságnak tűnik a Castle Peak, amely valószínűleg a Zen 2 magokra épített szerverplatform HEDT variánsa. A 2020-as évre vonatkozóan a Vermeer CPU és a Renoir SoC APU alkotja a tervet, ráadásul még mindig a Socket AM4-es alapokon, illetve készül egy egyelőre ismeretlen kódnevű HEDT fejlesztés is.


(forrás: El Chapuzas Informático) [+]

Az idei évre vonatkozóan lehet tudni, hogy a Pinnacle Ridge kódnevű CPU adja majd a legfőbb újdonságot, elvégre a Raven Ridge már minden fontosabb piacon megjelent. A kiszivárgott adatok alapján négy új processzor érkezik, amelyek főbb paramétereit a fenti kép mutatja is, ideértve azt, hogy a dobozban milyen hűtő lesz. Az is kiderült, hogy március közepén már minden nagyobb gyártó, 300-as sorozatú alaplapjához lesz olyan BIOS, amellyel a Pinnacle Ridge képes bootolni.


(forrás: El Chapuzas Informático) [+]

A legnagyobb kérdés azonban az lehet, hogy a mit adnak majd az új 400-as sorozatú vezérlők, és erről a fenti kép kínál bővebb tájékoztatást. Leszámítva a portokra vonatkozó különbséget két újítás tűnhet fel: az XFR2 Enhanced és a Precision Boost Overdrive.


(forrás: El Chapuzas Informático) [+]

Az említett két funkciót a fenti kép ezer szónál is jobban bemutatja, bár maga a diagram csak illusztráció, de a lényeg az, hogy az XFR2 Enhanced mód a normál Precision Boost 2.0-t egészíti ki, méghozzá jobb hőmérséklet-elemzéssel, így a rendszer hatékonyabban tudja alkalmazni a turbót, és tovább képes megtartani a beállított órajeleket. Ez az újítás elérhető lesz a 300-as sorozatú alaplapokban, de csak az újabb, Ryzen 2000 sorozatú, X jelölésű processzorokkal.

A Precision Boost Overdrive már teljes egészében a 400-as sorozatú alaplapokhoz kötött, és itt is X-re végződő 2000-es Ryzenek szükségesek. Az újítás egyébként ugyanazt a hatást éri el, mint az XFR2 Enhanced, csak éppen még jobb turbó órajeleket eredményez. A rendszer egyfajta garantált tuningnak számít, ami első hallásra vicces, de a lényege gyakorlatilag ez. Valószínűleg az alaplapgyártók ezen a ponton viszonylag nagy szabadságot kapnak majd az AMD-től, így elkezdhetnek egymással versenyezni, hogy ki tud jobb konfigurációt biztosítani a Precision Boost Overdrive funkcióhoz, ami azért lesz érdekes, mert a piaci szereplők régóta nem tudtak egymással versenyezni a teljesítmény tekintetében, elvégre minden sebességet befolyásoló komponens a processzorba lett átköltöztetve, így sok trükközésre már nincs lehetőség. A Precision Boost Overdrive viszont úgy néz ki visszahozhatja a régi idők emlékeit, amikor még számított, hogy az adott processzor mellé milyen gyártótól származó alaplap kerül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés