Konfigurálható TDP-t kapnak a harmadik generációs Ryzen processzorok

Ha nem tetszik a gyári paraméter, akkor a új AGESA verziótól kezdve csak egy kattintásnyira lesz az Eco-Mode.

Az AMD az új, 16-magos Ryzen 9 3950X processzor bejelentésével párhuzamosan elárulta, hogy elhozzák a konfigurálható TDP-t az asztali piacra is. Ez a funkció egy ideje már a mobil megoldások része, és az OEM-ek bizonyos határok között megválaszthatják az adott modell teljesítményét és fogyasztását. Ez lényeges képesség is, ugyanis így az adott notebookdizájnhoz valamilyen mértékben hozzáigazíthatók a processzorok.

Asztali szinten erre a képességre sokszor nincs szükség, mert az ide készült rendszerek lényegesen szabadabban tervezhetők, köszönhetően annak, hogy nem egy nagyon vékony vázba kerülnek. Ettől függetlenül az Intel például jellemzően tervez alacsony fogyasztású processzorokat, amelyeket az AMD az erősebb modellek tekintetében eddig nem nagyon követett le. Erre jó okuk volt, ugyanis az asztali CPU-k jó része nem a 35 wattos TDP fogyasztási szinten kerül eladásra, ugyanakkor mégis lényeges lehet ez a terület az egyre kisebb asztali PC-k miatt.

Az AMD viszont nem akar direkt hardverekkel reagálni, sokkal inkább azt a stratégiát látják kifizetődőnek, ha a felhasználók választhatják ki a megvásárolt asztali processzor fogyasztását. Ezzel a potenciális vásárlónak nem kell előre eldöntenie, hogy milyen teljesítményszintet szeretne, megveheti a gyors processzort, és ha esetleg úgy érzi, hogy kisebb házba költöztetné az adott PC-t, akkor elég lenne csak átállítani a gyári TDP-t.

Az Eco-Mode hatása a Ryzen 9 3950X CPU-ra
Az Eco-Mode hatása a Ryzen 9 3950X CPU-ra [+]

A fentiek miatt az AMD bejelentette az úgynevezett Eco-Mode-ot, amely az 1.0.0.4-es AGESA újítása, és kompatibilis az összes, harmadik generációs Ryzen processzorral. A funkció a Ryzen Masterben lesz kihasználható, és az aktiválása gyakorlatilag a névleges TDP 30-40 wattos csökkentésével jár. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek 95 vagy 105 wattos paraméterezésű Ryzen 3000-es sorozatú CPU-ja van, akkor az Eco-Mode ezt 65 wattra csökkenti, míg 65 wattos alapérték mellett a 35 wattos szint lesz választható.

Az Eco-Mode természetesen csökkenti a teljesítményt, hiszen a TDP fogyasztási keret limitálva lesz, de a vállalat szerint itt a döntés lehetősége a lényeg, ugyanis a felhasználói igények rendkívül eltérők, és ezeket nem lehet optimálisak kiszolgálni pusztán egy névleges TDP-vel, arról nem is beszélve, hogy ezek az igények a vásárlás után is megváltozhatnak. Az Eco-Mode bevezetésével a potenciális vásárlók szimplán nagyobb szabadságot kapnak, miközben ezért gyakorlatilag nem kell többet fizetniük.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

  • Friss AGESA kóddal boldogít az AMD

    A boldogítás szó szerint értendő, mert ha minden igaz, a Socket AM4-es alaplapokhoz érkező új BIOS-ok egy igen bosszantó jelenséget is megszűntetnek.

Előzmények

Hirdetés