Elrajtolt a Radeon HD 7970 GHz Edition

Hirdetés

Az AMD tavaly év végén megjelent, teljesen új irányvonalat követő GCN mikroarchitektúrájáról, valamint az arra elsőként építkező Radeon HD 7970-ről korábban már részletesen beszámoltunk. A Tahiti kódnevű cGPU-ra épülő VGA néhány hónapig egyértelműen a leggyorsabb egyetlen GPU-ra alapozó grafikus kártyának számított. Az AMD öröme egészen a GeForce GTX 680 március végi megjelenéséig tartott, amikor is a szóban forgó cím visszakerült az NVIDIA-hoz. Az elmúlt évek eseményeinek ismeretében ez valahol sejthető volt, hisz a két vállalat ebből a szempontból szinte folyamatosan egymásnak dobálgatja a labdát.


[+]

A tavalyi utolsó negyedévben az AMD volt az első vállalat, mely a néhány kisebb-nagyobb probléma ellenére már tömeggyártásban alkalmazta a TSMC 28 nanométeres HP gyártástechnológiáját. A tajvani bérgyártó a viszonylag rossz kihozatal mellett a korábban megcélzott órajeleket sem tudta produkálni. Utóbbira jó példa, hogy a Tahiti cGPU órajelét valahova 1 GHz fölé képzelte el az AMD, amiből végül csak 925 MHz-es alapórajelre futotta.


[+]

Természetesen a TSMC nem ült a babérjain, és folyamatosan fejlesztette a szóban forgó technológiát, aminek egyik gyümölcse a most megjelent Radeon HD 7970 GHz Edition lett. Az elnevezés nem új, hisz a Radeon HD 7770-nél láthattunk már hasonlót, mivel ennél a modellnél a GPU alapórajele elsőként érte el az 1 GHz-es lélektani határt. Nem sokkal később az AMD a Radeon HD 7870-re is rányomta a plecsnit, hisz a Pitcairn cGPU órajelét szintén 1 GHz-ben határozta meg a vállalat. A most napvilágot látott Radeon HD 7970 GHz Edition esetében az említett két termékhez hasonlóan szintén 1 GHz-es alapórajelről beszélhetünk, mely a PowerTune újonnan bevetett Boost módjának közreműködésével 1050 MHz-ig turbózható fel. A Radeon HD 7970 első kiadása 1,175 voltos magfeszültség mellett érte el a 925 MHz-es alapórajelet, míg a most megjelent verzió az 1 GHz-es frekvenciát eléri 1,162 volttal.


[+]

Az új Boost technológia a Radeon HD 6900-as szériával debütált PowerTune kiegészítése, mely hasonló a processzoroknál vagy épp az NVIDIA Kepler GPU-jánál látott GPU Boost-hoz. A PowerTune alaphelyzetben 250 wattos maximális fogyasztást engedélyez a kártyának, amit a Catalyst Overdrive menüben -20 vagy +20 százalékos intervallumon belül szabályozhatunk. Amennyiben az adott játék (vagy egyéb alkalmazás) nem használja ki a 250 wattos fogyasztási keretet, akkor a rendszer képes megemelni a GPU órajelét, valamit azzal párhuzamosan annak feszültségét 1,218 voltig. Mindeközben a magasabb hatásfok érdekében a vezérlés folyamatosan monitorozza a rendszer fogyasztását és a GPU hőmérsékletét.


[+]

A változások nem értek véget a GPU környékén, ugyanis az AMD a memóriákhoz is hozzányúlt. Az alkalmazott chipek kapacitása és típusa nem változott. Ezzel szemben azok effektív órajelét most már a gyárilag specifikált maximum értékig srófolta fel a vállalat. Ez egészen pontosan a korábbi 5,5 GHz-hez képest már 6 GHz-es effektív órajelet jelent, ami a 384 bites vezérlésnek köszönhetően 288 GB/s-os sávszélességet eredményez.


[+]

Mivel a TDP nem változott, így Radeon HD 7970 GHz Edition is beéri egy 8 valamint egy 6 tűs PCI Express tápcsatlakozóval. A kártya hátlapja szintén érintetlen maradt, azaz továbbra is egy dual-link DVI, egy 3 GHz-es HDMI 1.4a-s és két darab mini DisplayPort 1.2 HBR2-es kimenet található. Az AMD Radeon HD 7970 GHz Edition 499 dolláros induló árral fog az üzletek polcaira kerülni. A hazai árazásról egyelőre nincsenek pontos információink.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés