Hirdetés

Három változatban érkeznek az AMD memóriái

A nyár végén tűnt fel először a Radeon Memory, mely tulajdonképpen az AMD saját memóriája volt. A vállalat egy ideje részese a memóriapiacnak, mivel a Radeon grafikus kártyákhoz saját maguk is validálnak, vagy magyarosabban fogalmazva hitelesítenek GDDR5 szabványú lapkákat. Az AMD Memory üzletág ennek megfelelően hónapok óta létezik, így logikus lépés kiterjeszteni ezt a rendszermemóriákra. Ennek megfelelően a vállalat bemutatott egy komplett DDR3-as termékcsaládot, melynek memóriái, illetve kétcsatornás szettjei különböző teljesítménnyel és kapacitással rendelkeznek.

Az új termékeket a Patriot és a VisionTek gyártja, míg az AMD csak a validálás feladatát látja el. Ez nem egyedi üzleti modell manapság, hiszen számos cég nem gyárt memóriamodult, amellett, hogy forgalmaz. Lényegében az AMD hasonló koncepciót követ, azaz a legyártott termékeket megveszik, majd hitelesítés után, némi haszon mellett eladják saját, AMD Memory márkanév alatt. A szituáció lényegében minden érintett számára kedvező, hiszen a gyártással megbízott cégek így is eladják a termékeket, továbbá az AMD ismert név a PC-s piacon, ezért a kevésbé hozzáértő felhasználók számára logikus választás lehet egy AMD-s konfiguráció mellé az AMD saját memóriája. Szintén értékes lehetőség az OEM partnerek ellátása, hiszen a memóriát akár csomagban is eladhatja az AMD valamely APU-val, így mindez anyagilag is kedvezőbb lehet a gyártópartnereknek.


[+]

Az AMD Memory termékcsalád 2, 4 és 8 GB-os DDR3 szabványú memóriamodulokat tartalmaz, illetve 4 és 8 GB-os kapacitással kétcsatornás csomagok is elérhetők. A sorozat legolcsóbb, belépő szintű tagjai az Entertainment Edition megoldások lesznek, melyek 1333 MHz-es effektív frekvencián üzemelnek, és 1,5 voltos feszültséget kapnak. A középosztályt a Performance Edition termékek jelentik 1,35 vagy 1,5 voltos feszültséggel, illetve 1333 vagy 1600 MHz-es effektív memória-órajellel. A tuningos közösségnek a Radeon Edition memóriák készülnek, melyek 1,5 és 1,65 voltos feszültségen üzemelnek, az effektív órajelük pedig 1866 MHz. Az utóbbi széria extra szolgáltatása a Black Edition Memory Profile, mellyel kihasználható az AMD OverDrive szoftver BEMP funkciója. Ennek köszönhetően az OverDrive program Black Edition processzor használata esetén lehetővé teszi a memória időzítési tulajdonságainak megváltoztatását. A profilok emellett olyan beállításokat is alkalmazhatnak, amelyek a BIOS-ból nem feltétlenül elérhetők.

Az Entertainment és a Performance Edition modulok esetében opcionális lehetőség a hűtőborda, míg a Radeon Edition memóriák esetében ez alapszolgáltatás. A termékek pontos időzítési paramétereiről nem sok adat van, de megtudtuk, hogy az Entertainment és a Radeon Edition memóriák CL 9-es időzítéssel dolgoznak, ám a Performance Edition modulokból CL 8-as verzió készül.

Tulajdonképpen az AMD Memory termékcsalád nem váltja meg a piacot. Hasonló memóriákat már ma is lehet vásárolni. Az AMD célja az ismert márkanevek bevetése ebben a szegmensben, amivel eladásokat lehet generálni. Az ötlet elméletben nem rossz, hiszen nem sokan tudják, hogy az AMD Memory semmivel sem különb a többi gyártó memóriájától, de a márkanév ismerős, és ez előnyös lehet. A Radeon jelzés bevetése is kifejezetten tudatos lépés, hiszen a vállalat ezt a jól elterjedt márkanevet is kihasználja, aminek nyilvánvaló célja, hogy a Radeon VGA-t vásárló közösség lehetőleg Radeon Edition memóriát válasszon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés