Egyéni alkalmazásprofilok érkeznek a Catalyst driverekhez

Az AMD az előző év februárjában mutatta be az első CrossFire profilt az akkor megjelent 10.2-es Catalyst driverrel. Azóta a rendszer már nem csak a CrossFire konfigurációt használó felhasználókat veszi számításba, így a CAP rövidítés ugyan megmaradt, de ma már Catalyst Application Profile-t jelent, szemben az első verzió CrossFire Application Profile megnevezésével. Ennek megfelelően a mai frissítéseket már minden felhasználónak érdemes telepíteni, hiszen az egy VGA-t tartalmazó PC-k is profitálhatnak belőle.

Az alkalmazásprofilok lényegében egy adatbázist tartalmaznak, melyek a driver különböző rutinjait aktiválják az adott alkalmazáshoz. Az AMD havonta minimum egyszer frissít CAP-ot, de előfordulhat, hogy hetente érkezik új verzió. Az alkalmazásprofil azonban zárt kiegészítés, így a vállalat sosem engedte, hogy a lelkes felhasználók módosítsanak a kiadott verziókon. Az AMD hivatalos álláspontja még ma sem változott meg, de a Guru3D fórumán feltűnt egy topik, melyen belül egyéni alkalmazásprofilok tölthetők le. A fejlesztést egy asder00 becenevű felhasználó végzi, és a hivatalos alkalmazásprofilokra épít, azaz azokon belül változtatja meg a programokhoz rendelt rutinokat és futtatási paramétereket.

Az AMD-t felkerestük az ügyben, hogy tájékoztatást kapjunk a CCAP nevű nem hivatalos kiegészítések ügyében. A vállalat elmondta, hogy nem akadályozzák meg asder00 munkásságát, de az alkalmazásprofilok jellegéből adódóan mindig az utoljára telepített profil aktív, ennek megfelelően bármelyik CCAP telepítése a belső profiladatbázist írja felül, azaz a hivatalos CAP kiegészítő hatásait is felülbírálja. Éppen ezért az AMD semmilyen felelősséget nem vállal az egyéni alkalmazásprofilok által okozott hibákért, vagy a megváltoztatott AFR mód esetleges képminőségbeli problémáiért, így azt javasolják, hogy a felhasználók a hivatalos, és ezzel együtt letesztelt alkalmazásprofilokat használják.

A telepítésről persze mindenki maga dönt, így felvállalva a lehetséges hibákat alkalmazhatók az egyéni alkalmazásprofilok is. A CCAP-ok telepítése egyébként nagyon egyszerű. Ha nincs CAP telepítve a driverhez, akkor a kiválasztott CCAP-ot szimplán installálni kell a szokásos módon, majd újra kell indítani az operációs rendszert. Amennyiben a felhasználó már telepített hivatalos CAP kiegészítőt, akkor azt először le kell törölni, majd rögtön, újraindítás nélkül telepíteni kell a CCAP-ot. Ezután jöhet az újraindítás. Természetesen az alkalmazásprofil installálása előtt (származzon hivatalos, vagy egyéni forrásból) nem szabad elfelejteni a megfelelő, lehetőleg legújabb meghajtó telepítését sem, hiszen az aktiválásra kerülő rutinok a régebbi meghajtókból esetlegesen hiányozhatnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés