Computex 2021: valóban mobil Radeonokkal állt elő az AMD

Akkumulátorról működve is nagy teljesítményre képes a Radeon RX 6000M sorozat.

Az AMD az idei Computex alkalmával bejelentette az új mobil Radeon sorozatot, amely az asztali termékcsalád alapját képező RDNA 2 architektúrára épül. Ennek képességeit az alábbi cikkben már részleteztük, mobil vonalon pedig három fejlesztéssel állt elő a cég, amelyek specifikációit az alábbi táblázat részletezi:

AMD Radeon RX 6000M sorozat (RDNA 2 architektúrával)
Típus 6600M 6700M
6800M
GPU kódneve Navi 23 Navi 22
Architektúra RDNA 2
GPU Game órajel
2177 MHz 2300 MHz 2300 MHz
CU-k száma (WGP-k száma) 28 (14)
36 (18)
40 (20)
Shader részelemek száma 1792 2304 2560
Textúrázó csatornák száma 112
144
160
Infinity Cache 32 MB
80 MB 96 MB
VRAM kapacitása
8 GB
10 GB 12 GB
Memóriabusz 128 bit
160 bit 192 bit
Effektív memória-órajel 16 GHz
16 GHz 16 GHz
Memória típusa GDDR6
Memória-sávszélesség 256 GB/s
320 GB/s 384 GB/s
TDP fogyasztási határ max. 100 W
max. 135 W min. 145 W
PCI Express csatoló x8-os PCI Express 4.0 x16-os PCI Express 4.0

A táblázatban szereplő fejlesztések mindegyike támogatja a Smart Access Memory és a SmartShift technológiát, továbbá fontos kiemelni, hogy a megadott Game órajel a játékokban valóban elérhető paramétert jelenti, miközben a Boost órajel ennél magasabb is lehet, de ennek a határait nagyban meghatározza az adott notebookgyártó által beállított fogyasztási keret. Erre vonatkozóan az AMD nem is közölt konkrétumot, ellenben a partnerek az adott termék specifikációjának közreadásánál megemlíthetik, hogy meddig tud skálázódni a rendszer.

Az AMD az új mobil Radeonok tervezése kapcsán kiemelte, hogy az aktuális termékskálát valóban a mobil igényekhez igazították. Ezt azért lehet fontos megjegyezni, mert a mai mobil GPU-kat főleg úgy paraméterezik a notebookgyártók, hogy akkumulátorról működve észrevehetően kisebb teljesítményt adnak le, és a valóban komoly tempót csak akkor biztosítják, amikor a notebookot a felhasználó ráköti a tápegységére. Ezzel szemben a Radeon RX 6000M sorozat arra van tervezve, hogy akkumulátorról működve adjon le nagy teljesítményt. Az architektúra energiahatékonysága annyira magas, hogy nem kell jelentősen visszafogni a tempót, ha a mobil működési profil aktív.


[+]

A fentiekben az AMD annyira biztos, hogy a Radeon RX 6800M-et, akkumulátorról működve a leggyorsabb mobil GPU-nak tartják. A tesztjeik szerint 10-40%-os előnye van az NVIDIA mobil GeForce RTX 3080-hoz viszonyítva, ami a konkurens oldal csúcsmodellje.

Az AMD azt is kiemelte, hogy a VRAM tekintetében is gondoltak a jövőre, így a fejlesztéseiken 8 GB a belépő. Ez is nagyrészt az RDNA 2 architektúra hatékonyságának köszönhető, hiszen a mobil megoldásoknál azért komolyan gondolni kell arra, hogy a fogyasztási keret limitált, és abból a GDDR6 memória relatíve sokat elvihet, hiszen azt nem lehet túl energiatakarékosra tervezni. Az új Radeonoknál azonban nem szükséges ennyire kicentizni a teljesítményt, nyugodtan lehet gondolni a memóriaigényesebb játékokra is, és a cég egyre több ilyenre számít.

A Radeon RX 6000M sorozatot a vállalat már szállítja a partnereknek.

Az AMD az új Radeonok mellett bejelentette a Design Framework Initiative koncepcióját, amellyel segítik a partnereket, hogy jobb notebookokat tudjanak tervezni. Az AMD Advantage-nek elnevezett rendszer számos előírásból áll, amelyeket teljesíteni kell, és ezek elsődlegesen a játékosok igényeire lettek szabva.

[+]

A vállalat három alappillérről beszélt, amelyek közül az egyik a magáért a teljesítményért felel. Ez lényegében a mobil Ryzen 9 5900HX és valamilyen Radeon RX 6000M párosításáról szól, amelyet szoftveres szinten kiegészít a Radeon Software. Ezzel elérhető a Smart Access Memory funkció, ami 6-11% közötti előnyt kínál az egyes játékokban. Nem mindegy azonban, hogy a kiszámolt képet mi jeleníti meg, és erre vonatkozóan a cég megszab egy minimális igényt a panelre vonatkozóan, amelynek része a FreeSync Premium minősítés megszerzése is. Végül jönnek a használhatósági szempontok, amelyek közé tartozik az NVMe SSD, a 40°C-nál nem melegebb billentyűzetfelület, illetve a 10 óránál hosszabb üzemidő.

[+]

Első körben két notebook készül, amelyek megfelelnek a fenti követelményeknek. Az ASUS ROG STRIX G15, illetve a HP OMEN 16, mindkettő a nyáron lesz elérhető. Később az MSI és a Lenovo Legion márkaneve is csatlakozik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés