Az élsimításra gyúr az áprilisi Catalyst

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette a Catalyst legújabb, áprilisi kiadását, mely a Windows 7, Vista és XP operációs rendszereket támogatja. A 12.4-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a PCI Express csatolót használó Radeon HD 2000, 3000, 4000, 5000, 6000 és 7000 szériás grafikus kártyákhoz, a Fusion APU-khoz, valamint a HD sorozatba tartozó Mobility és integrált Radeonokhoz telepíthető. Fontos megjegyezni, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is. A Windows 7 alatti megbízható működéshez az AMD kiemelten ajánlja, hogy a felhasználó telepítse az operációs rendszerhez tartozó első szervizcsomagot, mely beszerezhető a Microsofttól. A szervizcsomag telepítése nélkül a driver egyes funkcióinak hibátlan működése nem garantált.

Az új driver a szokásos hibajavítások mellett új élsimító eljárásokat is bevezet. Elsőként kiegészül a DirectX 10-es, 10.1-es és 11-es API-hoz készült szuper mintavételező algoritmus, melyet a Radeon HD 7700, 7800 és 7900 szériás kártyák tulajdonosai élvezhettek a 12.2-es Catalyst drivertől. Sajnos azonban az AMD nem aktiválta a DirectX 9-es programokban használható AutoLOD eljárást az SSAA-hoz. A vállalat már korábban jelezte, hogy ez csak a kevés tesztelés miatt alakult így, ám az új driverben már minden DirectX 10-es, 10.1-es és 11-es programhoz elérhető az AutoLOD funkció. Ez egyébként az eredeti LOD szinteket kétszeres mintavétel esetén -0,5-tel, míg négyszeres és nyolcszoros feldolgozás mellett -1-gyel, illetve -1,5-tel tolja el. Mindez pokolian jó képminőséget eredményez, de fontos megjegyezni, hogy a technika nagyon sok erőforrást igényel, így meglehetősen nagy sebességvesztést okoz. Elsősorban a memória-sávszélességre érzékeny a szolgáltatás, amiből a Radeon HD 7900-as sorozat esetében van elég. Az AutoLOD előnyeit egyébként az alábbi két kép jól szemlélteti. Igaz, hogy DirectX 9 alól készültek a Serious Sam 3 program alatt, de az elméleti működés bármely API esetében egységes.

8x-os SSAA AutoLOD nélkül és AutoLOD-dal 8x-os SSAA AutoLOD nélkül és AutoLOD-dal
8x-os SSAA AutoLOD nélkül és AutoLOD-dal [+]

A felújított SSAA mellett elérhető az új MLAA algoritmus is, ami továbbra is DirectCompute API-n keresztül van implementálva. Az MLAA 2.0 elődjénél élesebb textúrákat ad vissza, jelentősen jobb temporális stabilitást kínál, emellett jobban vigyáz a szövegekre, amelyeket a post-process élsimítások általánosan elmosnak. Az előbbi előnyöket eltolt mintavételekkel éri el az AMD, amivel a kinyert adatok jobban illeszkedhetnek a subpixel pozícióra. Ráadásul az MLAA 2.0 gyorsabb, mint az előző verzió.


Dead Space élsimítás nélkül, MLAA-val és MLAA 2.0-val [+]

Természetesen a Catalyst morfológiai szűrése továbbra is kompatibilis minden 3D-s programmal, így azokra a játékokra is varázsolható élsimítás, amelyek nem támogatják az MSAA eljárást. Mivel az implementáció DirectCompute 5.0-n belül történik, így az összes DirectX 11-es Radeon támogatja, de a legkisebb teljesítményvesztést az új generációs GCN architektúrára épülő termékeken okozza.

Az AMD a fentiek mellett kijavított egy textúra szűréssel kapcsolatos hibát, amit a vállalat korábban nem vett észre. Az AMD szerint a szűrési algoritmus volt rosszul paraméterezve, ám az új beállítás ezen javít. Mivel a feldolgozás során a számítás alapvetően nem módosult a teljesítményre nincs befolyással a változás.

Az áprilisi Catalyst szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció, valamint a legfrissebb alkalmazásprofil letölthető az AMD szerveréről. A vállalat egy detektáló alkalmazást kínál fel, mely ellenőrzi a felhasználó operációs rendszerét és hardverét, majd ahhoz engedélyezi a megfelelő driver letöltését. Természetesen hagyományos módon is beszerezhető a meghajtó, vagy ennek valamelyik különálló komponense az alábbi oldalon keresztül. A mobil termékek esetében ezt a weboldalt érdemes használni, a Steam platformról való frissítés pedig a program Steam menüjében érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés