Sok újítást hoz a nyár első Catalyst drivere

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette a Catalyst legújabb kiadását, mely az új frissítési modell szerint készült el. Ennek értelmében már nem beszélhetünk havi szinten megjelenő driverről, de a vállalat az átláthatóság érdekében meghagyta a korábbi jelölési formát. A 12.6-os verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Windows 7, Vista és XP operációs rendszereket támogatja, és a PCI Express csatolót használó Radeon HD 5000, 6000 és 7000 szériás grafikus kártyákhoz, a Vision APU-khoz, valamint a HD 5000, 6000M és 7000M sorozatba tartozó mobil Radeonokhoz telepíthető. Fontos megjegyezni, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is. A Windows 7 alatti megbízható működéshez az AMD kiemelten ajánlja, hogy a felhasználó telepítse az operációs rendszerhez tartozó első szervizcsomagot, mely beszerezhető a Microsofttól. A szervizcsomag telepítése nélkül a driver egyes funkcióinak hibátlan működése nem garantált.

Hirdetés

Az új driver bevezeti az OpenCL 1.2-es felület teljes támogatását, így már nem csak az új generációs GCN architektúrára épülő termékek érhetik el az összes funkciót, hanem a driver által támogatott összes DirectX 11-es Radeon. Szintén újítás, hogy a Dual Graphics szolgáltatás – DirectX 10, 10.1 és 11 mellett – mostantól működik DirectX 9 alatt is. Az AMD elmondta, hogy az összes régi játékra nem készítenek profilt, de a népszerű programokat biztosan előveszik. Első körben a Diablo 3, a The Elder Scrolls: Skyrim, a Starcraft 2, a Portal 2, a Call of Duty: Modern Warfare, illetve a Call of Duty: Black Ops kap Dual Graphics támogatást a DirectX 9-es módban futó címek közül. Az OpenGL driver is kapott egy értékes újítást, ugyanis megjelent a GL_AMD_sparse_texture kiterjesztés, így a fejlesztők kihasználhatják az új generációs GCN architektúra hardveres képességeit a virtuális textúrázás (megatextúrázás) könnyebb és hatékonyabb implementálására a PRT (Partially Resident Textures) eljárás segítségével.

A szokásos hibajavítások mellett a driver javítja a Microsoft módosított beállításokkal futtatott Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET) problémáját is, mely indításkor fagyást eredményezhetett az érintett PC-ken. Az AMD elmondta, hogy ez a változás otthoni felhasználók számára lényegtelen, mivel főleg a kormányzati réteg használja állandóan aktív ASLR (Address Space Layout Randomization) és módosított beállítások mellett a számítógépeket. Fontos, hogy az új generációs GCN architektúrára épülő VGA-k alvó módba történő kapcsolásával előkerülő hibák is javításra kerültek. Az AMD ugyanakkor közölte, hogy bizonyos konfigurációkon problémákat szülhet a régebbi BIOS verzió az alaplapokon, így mindenképpen érdemes felfrissíteni legújabb BIOS-t, vagy ha nem érhető el új verzió, akkor kérni az alaplapgyártótól a hiba javítását, amivel a GPU megfelelő körülmények között vált alvó módba és kapcsol be a felhasználó utasítására.

A legújabb 12.6-os Catalyst szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció, valamint a legfrissebb alkalmazásprofil letölthető az AMD szerveréről. A vállalat egy detektáló alkalmazást kínál fel, mely ellenőrzi a felhasználó operációs rendszerét és hardverét, majd ahhoz engedélyezi a megfelelő driver letöltését. Természetesen hagyományos módon is beszerezhető a meghajtó, vagy ennek valamelyik különálló komponense az alábbi oldalon keresztül. A mobil termékek esetében ezt a weboldalt érdemes használni, a Steam platformról való frissítés pedig a program Steam menüjében érhető el.

Befutott a Catalyst 12.7 Beta driver is

A WHQL mellett egy béta driver is érkezett, mely már a 12.7-es verziószámot viseli. Ez a meghajtó elsősorban a teljesítményre helyezi a hangsúlyt, és főleg a Batman: Arkham City, a The Elder Scrolls: Skyrim, a Total War: SHOGUN 2 és a DiRT 3 sebességén javít AMD Radeon HD 7700, 7800 és 7900 sorozatú VGA-k mellett. Az adott kártyához készült legelső driverhez hasonlított tempóelőny az alábbi képről olvasható le.


[+]

A Catalyst 12.7 Beta újítása még, hogy megjelent benne a VCE (Video Codec Engine) támogatása, mely egység a GCN architektúrára épülő cGPU-val felszerelt VGA-kkal, illetve a Trinity APU-ra alapozó második generációs Vision APU-kkal érhető el. A driver támogatja a full és a hibrid módot is, de a szoftverek egyelőre csak az előbbit használják ki, de később ez megváltozik. A VCE-t jelenleg a vReveal és az ArcSoft által forgalmazott programok legújabb verziói kezelik.

A Catalyst 12.7 Beta driver az alábbi oldalról tölthető le.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés