Izmos rendszerchipnek készül az Allwinner A80

Az Allwinner az elmúlt évek során igen jelentős céggé nőtte ki magát, már ami a tabletekbe szánt rendszerchipek mennyiségét illeti, hiszen náluk csak az Apple ad el több lapkát erre a területre, de az iPadekkel ez nem nehéz. Az androidos mezőnyben azonban az Allwinner számít az élmenőnek köszönhetően annak, hogy rengeteg Kínába és Indiába szánt tabletbe szállítanak olcsó rendszerchipeket.

Hirdetés

A készülő új Allwinner A80 SoC az ARM Big.Little koncepcióját veti be, és összesen nyolc darab processzormag található a termékben. Ezek két blokkra oszthatók, így az egyikben négy darab Cortex-A7 mag van, míg a másikban négy darab Cortex-A15 mag dolgozik. Az órajelekről egyelőre még nem beszélt a vállalat, ahogy az IGP szempontjából is csak annyi biztos, hogy az Imagination technológiája kerül beépítésre. Ebből a szempontból persze az OpenGL ES 3.0-s API támogatása sok mindent elárul, így gyakorlatilag biztos, hogy a PowerVR G6000 sorozat egyik tagjáról van szó.

Az OptimusBoard az Allwinner A80-nal a fedélzeten
Az OptimusBoard az Allwinner A80-nal a fedélzeten [+]

Tekintve az Allwinner rendszerchipek elterjedtségét számos fejlesztő igényelt a cégtől egyszerűen használható fejlesztői rendszert. Ennek a vállalat az Allwinner A80 esetében eleget is tett, így megszületett az OptimusBoard, ami az előbb említett lapkát hordozza a fedélzeten a fejlesztőknek szánt platformok rugalmasságával. Ezt a konfigurációt az Allwinnertől lehet direkten igényelni, és fenti képre kattintva elolvasható a táblázatból a leírása is.

Az Allwinner A80 érdekessége, hogy lényegében minden létező piacot megcéloz vele a vállalat, így ahol Android van oda elérhető lesz az új SoC is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés