Iszonyatosan olcsó SoC lesz az Allwinner A64

Az Allwinner a tabletpiac egyik legnagyobb versenyzőjének számít, konkrétan az androidos mezőny éllovasáról van szó. A vállalat ezt a szerepkört hosszabb távon is meg szeretné tartani, így minden eddiginél költséghatékonyabb lapkával állnak elő, amelynek tudása a mai igényeknek is megfelel.

Hirdetés

Az Allwinner A64 jelzésű SoC összesen négy darab ARM Cortex-A53-as processzormagot tartalmaz, és a rendszermemória szempontjából is számos elterjedt szabványt támogat annak érdekében, hogy a gyártók jelentős mozgásteret kapjanak a platformdizájn kialakítása szempontjából. Mindemellett az eMMC 5.0-s szabvány támogatása sem hiányzik.

Sajnos a lapkában található IGP típusa még nem derült ki, de ARM Mali vagy Imagination PowerVR megoldás került bele, ezen belül is főleg a kisebb fogyasztású, de elégséges tudású opciókra kell gondolni. Multimédiás szempontból nem hiányzik H.264-es és a HEVC formátumú videók dekódolásának gyorsítása, illetve a 4K-s felbontású kijelzők kezelése is megoldható egy HDMI interfészen keresztül.

Az Android 5.0-t támogató Allwinner A64 a korszerű képességei mellett csupán 5 dolláros listaárat kap, vagyis az ár/érték arányt tekintve ma messze ez a megoldás a legjobb a piacon, persze valószínűleg a konkurensek is fejlesztenek, így ez a megtisztelő cím várhatóan csak időszakos marad. Ez a vásárlók számára viszont így is jó hír, hiszen a konkurensek sem tudnak majd az árazással túlzottan elszállni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés