Acer K330 DLP LED projektor 3D szemüveggel

A PHTV! keretein belül Pheke alaposan kivesézte a kisméretű Acer K330 LED-es projektor képességeit és képminőségét, de a 3D kompatibilitásról csak szőr mentén tett említést. Nem szabad elfelejteni, hogy egy 150 000 forintos projektortól van szó, amitől ilyen fajta képesség ezért az árért, pláne nem ebben a kategóriában, nem egy elvárható funkció, de mégis integrálásra került. Természetesen, mint a 3D általában, a helyzet most sem ennyire egyszerű. Első körben ahhoz, hogy K330-asunk ezen irányú képességeit maradéktalanul ki tudjuk használni, szükség lesz egy Acer DLP Link 3D szemüvegre is, ami alapból nem jár ehhez a típushoz, tehát külön kell megvásárolni, darabját 25 000 forintért. A másik járható, de drágább út, hogy beruházunk egy NVIDIA 3D Vision szettre.


[+]

A külön megvásárolható szemüveg tulajdonképpen egy beépített infravevővel ellátott aktív záras eszköz, ebből pedig már sejthető, hogy a DLP 3D megvalósítás is a 120 hertzes megjelenítésen alapszik – tehát egy másodperc alatt szemenként 60 képet vetít ki a vászonra – és a szemüveg számára szükséges szinkronjelet a projektorba épített infraadó szolgáltatja. A DLP 3D saját rendszerének előnye a külső infraadót használó megoldásokkal szemben (például 3D Vision), hogy a szinkronjelet nem a forrás (például egy PC-re kötött IR-adó) szolgáltatja, hanem maga a projektor, ez pedig sokkal precízebb időzítést jelent, ami végeredményben minimálisra csökkenti a crosstalkból adódó ghostingot. Amennyiben 3D Vision rendszerrel akarjuk a K330-at használni, úgy a szemüveghez adott adót kell alkalmazni, a projektor ez esetben csak egy normál 120 hertzes megjelenítőként fog viselkedni.

A külön megvásárolható Acer DLP 3D szemüveg
A külön megvásárolható Acer DLP 3D szemüveg [+]

A keretprogramokkal kapcsolatos szokásos problémakört ismét meg kell említeni! 3D Vision és GeForce kártya együttes használatakor egyértelműen nincs probléma, hiszen a szoftveres hátteret az NVIDIA biztosítja, de ne feledjük, hogy ilyenkor nem a kivetítő saját rendszerét használjuk, így a crosstalk is jelentősebb mértékű lesz. A DLP 3D és az ehhez külön megvásárolható DLP 3D szemüveg párosnál viszont biztosítani kell a 3D-s forrást, ám itt több variáció is lehetséges – függetlenül attól, hogy NVIDIA vagy AMD kártyát használunk. 3D videókhoz és 3D Blu-ray lemezekhez például használhatunk olyan videólejátszó szoftvert, ami natívan képes 3D támogatásra (ArcSoft TotalMedia Theatre 5), ezek általában mindenféle 3D-s anyagot (side by side, frame packing, top and bottom) támogatnak.


[+]

Játékoknál a szokásos (és fizetős) TriDef vagy iZ3D keretrendszerek közül kell választani. Ezek gyártótól függetlenül támogatják a 120 hertzes kijelzőket, projektorokat, így a K330-at is. Vannak persze megkötések is, ami inkább a projektorral kapcsolatos. Több helyen is olvasható, hogy 3D-t használva a K330 jelforrása csak analóg kábel lehet, azonban ezt nem tudjuk alátámasztani, nekünk HDMI-n sem okozott gondot a jelátvitel. A másik megkötés, szintén a projektorhoz kapcsolódóan, hogy 3D-ben a maximális 1280x800 képpontos felbontás nem érhető el, 120 hertzen csupán a 800x600 és 1024x768 választható. Hozzátennénk gyorsan, ne felejtsük el, hogy nem házimozi, hanem prezentációs célokat szolgáló kisméretű, 150 000 forintos kivetítőről beszélünk.


[+]

A megkötések ellenére azért kipróbáltuk a K330 3D-s képességeit AMD Radeon HD 6870 és iZ3D pároson pár játékot futtatva. Ahogy arra számítottunk, a fényerőt alaposan lehúzza a szemüveg, ezért szinte csak besötétített szobában lehet érdemben használni – főleg abban az esetben, ha át szeretnénk élni a nagyobb képátló adta élményeket, ehhez ugyanis messzebb kell helyeznünk a készüléket. A kis felbontás ellenére a kép és a sztereoszkópikus hatás igen jó volt, valamint meggyőződhettünk a DLP 3D rendszer szinkronizációs képességeiről, ami főként a ghosting mentességben nyilvánult meg. Ezen a téren jó összehasonlítási alapul szolgált volna egy 3D Vision, de ilyen épp nem volt kéznél, ezért azt nem lehet konkrétan megmondani, hogy mennyivel jobb a projektor saját rendszernek 3D-s képessége. Mindenesetre az biztos és egyértelműen a DLP 3D mellett szól, hogy a Vision-nél olcsóbb (külön a szemüveget és hozzá a keretrendszert megvásárolva is) és nem csak NVIDIA kártyákkal működik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények